Fortell det til Ovanda

Tiden flyr, ikke sant?

Vi kan ha mange opplevelser og aktiviteter som venter på oss,

Det kan fremdeles være mye å undre seg over,

Det er aldri for sent å begynne med noe nytt,

… selv om vi blir eldre.

Her får du alltid svar hvis du forteller.

God jul?

God jul?

Har det vært en god jul så langt, eller er du utslitt? Kanskje du er skuffet, og til og med litt sår?

Det er ikke tilfeldig at jeg har brukt et spørsmålstegn i stedet for et utropstegn i overskriften. Det er nemlig ingen selvfølge å få en god jul. Ikke er det lett heller.

God jul.jpg

Julen kan være en følelsesmessig påkjenning. Allikevel snakker vi alltid om en gledelig jul eller god jul. Det er det vi ønsker oss, og det er det vi ønsker hverandre.

Les også: Skal du være alene i julen?

I tillegg til alle forventningene og følelsene kommer stresset. Julestresset, det verste av alt stress. Det er så mye som skal gjøres! Har jeg husket å kjøpe…? Er det presanger til alle? Får jeg svoren sprø? Når kommer gjestene? Det er flekker på den hvite duken! Blir onkel full i år også?

Livet jobber på spreng i julen. Kaster oss inn i et hav av minner, lukter og følelser. Det er derfor den er så deilig. Og så vond.
— Kathrine Aspaas

Det er mye som står på spill fordi alle ønsker seg en god jul. Det er mye som står på spill fordi det er et helt år til neste gang. Og gudskjelov for det, vil mange si. Men det betyr også at det ikke er en ny sjanse rett rundt hjørnet.

Derfor må vi anstrenge oss litt for å få en god jul. Og da mener jeg ikke anstrengelser i form av juleforberedelser. De er det jammen nok av fra før! Det er noe helt annet jeg tenker på.

Den perfekte julen

Alle har en drøm om en god jul. Den hvite julen. Den varme og hyggelige julen. Julen med de blide og morsomme gjestene. Julen med det perfekte julemåltidet.

God jul.jpg

Julen da julenissen (for en gangs skyld) har lest ønskelisten din. Julen da du ikke får mageknip av for mye mat og kaker.

Julen da ingen krangler

Den perfekte julen.

God jul.jpg

Har du opplevd en slik god jul noen gang?

Julen er ikke for pingler

Jeg er ikke en person som har det med å gråte når verden går meg i mot. Jeg kan felle en tåre eller tre når jeg ser en trist film eller leser en sørgelig bok. Men ellers er det ikke gråten som tar meg hvis det skjer noe.

Bortsett fra lille julaften de årene jeg hadde eneansvaret for barn. Lille julaften var den verste dagen i året. Lille julaften fikk meg nesten alltid på gråten.

Uansett hvor jeg snur og vender meg er det oppgaver som venter. Juletreet er for stort til juletrefoten. «Hvor er den forb… øksa?» «Mamma, jeg er sulten!» Støvsugeren står fremdeles framme, ubrukt. «Herregud, jeg har glemt å kjøpe grøt!» Jeg har brukt for mye penger og kommer til å være blakk til langt utpå nyåret. Jeg er sliten og lei. Jeg skjønner ikke hvordan jeg rekke alt sammen!

Glade jul, du liksom!

God jul.jpg

Det blir jul i år også

Joda, det blir alltid jul til slutt. Og som regel blir det en ganske god jul, til tross for alle humpene på veien:

Grøten koker over nesten hvert år. Det lukter svidd melk i hele huset.

Ofte er det en eller annen som blir sur eller fornærmet for noe.

Noen ganger krangler vi.

Familien er en domstol som alltid holder åpent.
— Malcolm de Chazal

Ett år tok ribba fyr da vi skulle blåse opp svoren. Da var jeg nesten på gråten igjen, enda det ikke var lille julaften.

En annen gang frøs drikkevarene vi hadde satt på balkongen. Det var ikke plass i kjøleskapet. «Nå må vi ikke glemme det vi har satt på balkongen», sa den ene. «Neida», svarte de andre. Og fortsatte å knaske pepperkaker og se på Donald Duck og vennene hans på TV. Ute i kulda sprakk den ene flasken etter den andre.

God jul.jpg

En hektisk julaften formiddag var det en venn av moren min som prøvde seg på en spøk. Jeg lo ikke. Helt til den dagen hadde han trodd at vi var en blid og hyggelig familie med mye humor.

Lykke er å ha en kjærlig, tett sammensveiset familie i en annen by.
— George Burns

Vi er ofte både stressa og slitne når vi endelig kan sette oss til bords på julaften. Derfor er det ikke så rart om det ikke blir 100 % vellykket. I alle fall ikke hvert år.

I alle fall ikke når du forsøker å lette på stemningen ved å være morsom. Så er det fullstendig skibebom og noen blir lei seg i stedet. Og det er gjerne den som fortjener det minst. Hva skjedde? Var det virkelig jeg som sa det? Det må være akevittens skyld!

“Det var ikke særlig klokt sagt, Brumm», sa Nasse Nøff.
«Det var klokt da det var inni hodet mitt, men så skjedde det noe på veien ut”, svarte Ole Brumm.

Det er så mye som skal klaffe at det nesten må regnes som et mirakel de gangene alt går etter oppskriften. Et julemirakel.

God jul.jpg

Å feire jul krever handlekraft, stå-på-vilje og oppfinnsomhet. Å feire jul krever evne til å improvisere og kunne ta ting som de kommer. Da kan du få en jul som er god nok.

Fryser brusen, så drikk noe annet. Spis det som ikke er igjen etter koking og brann. Er det en flekk på duken? Hva så?

Mest av alt krever kanskje julefeiringen toleranse. Du er tross alt stuet sammen med familien din i en varm og hektisk stue i mange timer. Julaften er ikke en dag hvor du kan gå hjem når du vil.

Ikke la deg irritere. La stridsøksa ligge. Bit tennene sammen. Sluk kamelene som kommer din vei.

Det er blant annet det jeg mener med at en god jul krever anstrengelser. Anstrengelser som lønner seg i det lange løp.

En god jul

Hva er en god jul, en vellykket jul? Sånn i virkeligheten, når vi ser bort fra den julen Walt Disney og andre amerikanske filmer presenterer for oss? Englekor og hvite, lette snøfnugg som danser i luften. Dyr med myk pels og lange øyevipper. Hun og han som får hverandre, alltid.

God jul.jpg

Hva er en god jul for deg?

Det som er en god jul for meg er kanskje en kjedelig jul for deg. En god jul for deg kan være litt i overkant hektisk for meg. Det kommer helt an på hva vi er vant til.

For min del kunne jeg skrevet at en god jul er å se Grevinnen og hovmesteren, Tre nøtter til Askepott og Karl-Bertil Jonsson julafton (min favoritt) på TV. En god jul er å høre Sølvguttene synge julen inn.

En god jul er ribbe med alt tilbehør, inkludert øl og akevitt. En god jul er at slekta blir glad for presangene de får. En god jul er å ha fri hele romjulen. En god jul er å kunne sove lenge og ha god tid.

Les også: Helt annerledes julegavetips

God jul.jpg

Alle disse tingene som vi gjør og opplever år etter år og som blir tradisjonene våre.

Men for å få en god jul må det litt realisme til. Hvis vi romantiserer julen for mye, er det lett å bli skuffet. Hvis vi har for høye forventninger likeså. Derfor tror jeg at det er lettere å få en god jul hvis vi senker kravene og tar ting litt som det kommer. Da blir julen god nok.

Når alt kommer til alt betyr en god jul at vi har hatt det hyggelig sammen. At alle har spist og kost seg. Og at vi fremdeles er venner når vi bryter opp og går hvert til vårt. Det kommer jo flere juler.

Det ville være dumt å gjøre seg så upopulær at en mindre god jul i år blir en ensom jul neste år.

God jul.jpg

Har du opplevd noen små eller store katastrofer som satte julefeiringen i fare?

Takk for at du liker og deler! 🌺

Nyttårsforsetter og andre nederlag

Nyttårsforsetter og andre nederlag

Skal du være alene i julen?

Skal du være alene i julen?