Fortell det til Ovanda

Tiden flyr, ikke sant?

Vi kan ha mange opplevelser og aktiviteter som venter på oss,

Det kan fremdeles være mye å undre seg over,

Det er aldri for sent å begynne med noe nytt,

… selv om vi blir eldre.

Her får du alltid svar hvis du forteller.

Skal du være alene i julen?

Skal du være alene i julen?

Alene i julen.jpg

Gruer du deg til å være alene i julen?

Julen er en spesiell tid, og julaften er en spesiell dag. De fleste feirer jul med nær slekt og familie. Derfor kan nok mange oppleve at venner og kjente forsvinner litt i denne tiden på året. Og det blir litt ensomt.

Å være alene er ikke det samme som å være ensom. Å være alene er som oftest noe du velger selv og som du trives med. Hvis du føler deg ensom, så har mindre kontakt med andre mennesker enn du ønsker. Men det går det vel an å gjøre noe med?

Noen stortrives i eget selskap enten det er jul eller ikke. Andre hater å være alene, og julen er nok den verste tiden å være alene.

Mange synes sikkert det høres trist ut å feire jul alene, men det er ikke nødvendigvis det. Det kommer helt an på de andre alternativene man har. Alle har ikke harmoniske og lykkelige familier å være sammen med. For noen kan det derfor være bedre å feire jul alene.

Er du en av de som skal være alene i julen?

Da har jeg to spørsmål til deg:

  1. Er det ditt eget valg å feire jul alene?

  2. Vil du helst unngå å være alene i julen?

Alene i julen.jpg

Hvis det er ditt eget valg å være alene i julen

Det kan være mange grunner til at du ønsker å feire jul alene, for eksempel:

  • Tante Gudrun bare syter og klager, og forteller deg hvor håpløs du er.

  • Broren din oppfører seg som hovmesteren i Grevinnen og hovmesteren. Sånt er gøy på TV, men ikke i virkeligheten.

  • Du har familie å feire med, men orker ikke den lange reisen.

  • Du har fått invitasjoner du av ulike grunner har sagt nei til.

Å feire jul alene er derfor det beste alternativet for deg, enten det er snakk om hele julen, enkelte dager eller bare julaften.

Det viktigste er jo å kunne feire jul på den måten du selv foretrekker. Enten du velger å være alene, eller sammen med andre. Julen skal være en tid for hygge og glede. Hvis du oppnår det best på egenhånd, så er det det rette for deg.

Ikke ha dårlig samvittighet for de du eventuelt velger bort. Det er din jul. Det er ditt valg. Vær glad for at du har den egenskapen at du kan kose deg i eget selskap. Det er ikke alle som kan det.

Hvis du ikke ønsker å feire jul alene

Å feire jul alene er ikke noe du ønsker, men det er det eneste alternativet du har. Tror du. Kanskje du er nyskilt og barna skal til far. Eller du har slått opp med kjæresten. Nå gruer du deg til lange dager og kvelder alene, mens alle andre hygger seg med familie og venner (tror du…).

Da har du to valg:

  1. Du kan gjøre det beste ut av det og kose deg som best du kan.

  2. Du kan gjøre noe med det.

Det er fremdeles et par uker igjen til jul. Du MÅ ikke være alene hele julen hvis du ikke ønsker det.

Slik kan du unngå å være alene i julen

Å være alene eller ensom er ikke noe å skamme seg over. Hverken i julen eller ellers i året. Men jeg tror dessverre mange gjør det. Og derfor unngår de også å fortelle det til noen. I stedet lider man i stillhet.

Skammer du deg over å ikke ha noen å feire jul med?

Det kan være mange grunner til at du skal være alene i julen. På samme måte som det kan være mange grunner til at du kanskje har lite nettverk. Det betyr ikke at det er noe galt med deg.

Lesetips: Slik får du nye venner som voksen.

Vær åpen om at du skal feire jul alene

Unngår du å fortelle de du kjenner at du skal feire jul alene? Det er kanskje litt dumt, for da er det ingen som tenker på å invitere deg.

Første bud er altså åpenhet. Ikke hold det hemmelig at du ikke har noen å feire jul med.

Andre bud er å si JA til invitasjoner selv om de ikke er fra din egen familie. Her nytter det ikke å være beskjeden eller skamfull.

Når du har sagt «ja, takk, jeg kommer gjerne», så husk at du ikke trenger å ta med deg presanger til alle. Det er nok med en ting til familien eller selskapet. Kanskje du kan lage noe selv?

Det er også mulig å gi bort en aktivitet eller tjeneste. Jeg har laget flere forslag til deg i lenken under.

Lesetips: Helt annerledes julegavetips!

Inviter andre som også skal feire jul alene

Å invitere til juleselskap selv er også en mulighet. Hvis du er åpen om din egen situasjon, vil du kanskje oppdage at det er flere andre som også gruer seg til jul. Da kan dere slå dere sammen og lage tidenes juleselskap! Enten dere blir to eller ti. Det kan være vel så fint å feire jul med venner og kjente.

Meld deg som deltaker eller frivillig til julearrangementer

Det finnes mange organisasjoner og foreninger som arrangerer julefeiring for de som ikke vil være alene i julen. Mange av disse organisasjonene og foreningene søker også etter frivillige.

Jeg er ingen god mottager, jeg synes det er deiligere å gi.
— Wenche Foss

Her er noen eksempler på slike organisasjoner og foreninger:

Hvis ikke noen av disse er aktuelle for deg, så søk på nettet for å finne lignende arrangementer i ditt distrikt. Søk for eksempel på alene i julen + hjemstedet, byen eller fylket der du bor.

Alene i julen.jpg

Litt om å være julegjest

Julen, og spesielt julaften, er nært knyttet til slekt og familie. Derfor synes du kanskje det er vanskelig å takke ja til invitasjoner fra venner og kjente. Du ønsker ikke å føle seg som en inntrenger.

Tenker du at det er bedre å være alene i julen enn å feire med andre enn familien?

Det kan nok være vanskelig både å være en ekstra gjest og å ha en ekstra gjest selve julaften. Det er kanskje den mest tradisjonsrike dagen i året. En dag som det også er knyttet mange følelser, minner og forventninger til – og ikke minst stress. Det er viktig for alle at dagen blir en suksess. Og det vil som oftest bety “akkurat som i fjor og alle andre år”.

Jeg husker at jeg serverte sitronfromasj i stedet for is på julaften en gang. Olala… ! Det gjør jeg ikke flere ganger, for å si det sånn.

Tro det eller ei, alle familier er ikke så lykkelige og harmoniske som det kan virke som. For noen familier er det en utfordring å få til en noenlunde vellykket feiring i fred og ro. Det kan være en av grunnene til at noen vegrer seg mot å invitere ekstra julegjester til selve julaften.

På den annen side kan en ekstra julegjest være akkurat det som skal til for å gjøre en skjør familiedynamikk litt bedre. Noen gruer seg faktisk for å være tett på familien sin i julen. Kanskje du gjør vertsfamilien din en tjeneste ved å være sammen med dem? De fleste vil jo gjerne vise seg fra sin beste side når det er andre gjester til stede.

Blir du invitert og takker ja, så vær en blid og hyggelig julegjest. Og husk at hyggelige julegjester sjeldent drikker for mye. Det er de færreste som liker å få besøk av «hovmesteren» sånn på ordentlig.

side2.no - Publisert 27/12 2016

side2.no - Publisert 27/12 2016

En hyggelig jul er litt (mest) opp til deg selv

Dessverre har jeg ingen fasit. Jeg har bare noen tips som jeg håper kan hjelpe deg litt på vei mot en mindre ensom jul. Det er bare du som vet hva som passer for deg, og hva som er mulig for deg.

Antakelig synes du ikke disse forslagene var noe gode engang. Og det skjønner jeg godt. Det er jo noe helt annet du ønsker deg. Det er bare det at akkurat i år har du ikke det.

Men neste år derimot, da kan situasjonen være en helt annen. Det neste året kan du for eksempel bruke til å skaffe deg et større nettverk. Og hvis du planlegger riktig og i god tid, trenger du ikke være alene i julen neste år..

Lesetips: Slik får du nye venner som voksen.

Hvis ingenting av det jeg har foreslått funker for deg i år, så gjør det beste ut av det.

Vær din egen bestevenn. Spis god mat og gjør ting du liker. Kom deg ut av leiligheten noen timer hver dag. Ta en tur på kino. Gå på ski eller til fots. Kanskje du kjenner noen som har lyst til å være med? Det vet du ikke før du har spurt. Enten du får selskap eller ei, så får du i det minste mosjon og frisk luft.

Det er selvfølgelig hyggeligst å gå på tur sammen med noen, men det går an å gå seg en sving alene også. Jeg går på tur alene rett som det er, jeg. Her er noen tidligere innlegg om akkurat det:

En av de beste tingene ved å gå på tur, er at det er så deilig å komme hjem igjen.

Alene i julen.jpg

Det går an å ha det bra og hygge seg selv om du er alene. Det er tross alt bare snakk om en ukes tid, så er alt tilbake til normalen igjen.

Hvis du ikke finner ut av det i år, så tenk at dette var siste gang du var alene i julen. Du har god tid til å forberede deg til neste jul. Utvid bekjentskapskretsen din, vær åpen, si ja til invitasjoner, invitere selv og/eller melde deg på arrangementer.

God jul!

Hvis julen allikevel skulle bli tung og vanskelig, er det steder du kan henvende deg til hvis du trenger noen å snakke med:


Hvis du som leser dette hverken er ensom eller alene, men har en ledig stol en av juledagene. Se deg litt om i nettverket ditt om det er en som kunne trenge litt ekstra juleselskap; en som ikke ønsker å være alene i julen.

Lesetips:

Hva tenker du om å være alene i julen, enten det gjelder andre eller deg selv? 

Takk for at du liker og deler! 🌺

God jul?

God jul?

Helt annerledes julegavetips!

Helt annerledes julegavetips!