Fortell det til Ovanda

Tiden flyr, ikke sant?

Vi kan ha mange opplevelser og aktiviteter som venter på oss,

Det kan fremdeles være mye å undre seg over,

Det er aldri for sent å begynne med noe nytt,

… selv om vi blir eldre.

Her får du alltid svar hvis du forteller.

Alle ser på søppel-TV

Alle ser på søppel-TV

Skammer du deg over noe av det du ser på TV? Ser du TV-programmer du unngår å fortelle om til andre? Da er det en stor fare for at du ser på søppel-TV. Det vil si TV-programmer som ikke er ansett for å være hverken god underholdning eller særlig lærerike eller opplysende.

Kunne du tenke deg å se litt mindre på TV og heller finne på andre ting? Kanskje jeg kan hjelpe deg på rett vei? Jeg har en plan, men trenger også noen innspill fra deg.

Søppel-TV.jpg

La meg først få slå fast én ting. Det å se TV er ikke feil i seg selv. Det kan være både spennende, morsomt og lærerikt. Og det er godt selskap for den som kommer hjem til tom leilighet hver ettermiddag. Det kan være krevende å fylle fritiden med «sunne aktiviteter» når man er bor alene. Ingen vet det bedre enn meg.

Det er tiden vi bruker og hva vi ser jeg er opptatt av.

Det forrige innlegget jeg skrev om å se på TV, Jeg, en TV-slave (klikkbar lenke), handler om å se for mye på TV og hvorfor det kan bli sånn.  Dette innlegget handler om hva vi ser og hvorfor vi ser det. Kan det også ha noe å gjøre med at det blir for mye?

Har du en guilty pleasure eller to?

Det finnes et uttrykk på engelsk som heter guilty pleasure. Det kan oversettes med noe sånt som skyldig nytelse. Det betyr at du liker noe selv om du vet at du ikke burde. Guilty pleasures høres jo nesten litt fint ut, ikke sant? Det høres mye bedre ut enn søppel-TV.

I TV-sammenheng bruker vi dette uttrykket for å unngå å skamme oss over det vi ser på TV. Guilty pleasures er i utgangspunktet noe vi nødig innrømmer for andre, bortsett fra for de som liker det samme som oss.

Har du noe du «skammer deg» over å se på TV? Noen guilty pleasures?

En annen verden

Jeg ser på søppel-TV. Det innrømmer jeg. Jeg har guilty pleasures. Merk deg flertallsbruken.

Det er bare det at jeg skammer meg overhodet ikke. Du kan si at nytelsen er større enn skammen. Jeg nyter hvert sekund. Jeg får reist verden rundt og møtt de mest spennende mennesker. Mennesker som lever helt annerledes liv enn meg.

Single damer i 50-årene som sitter hjemme og ser på TV, det har jeg mer enn nok av i mitt eget liv.

Men hvis enkelte TV-programmer ikke er ansett for å være god TV-underholdning. Hvorfor ser vi dem?

Er The Kardashians søppel-TV?

Familien Kardashian (klikkbar lenke) er en av mine guilty pleasures (jeg har nemlig flere). De fleste vil nok kalle denne serien for søppel-TV.

Jeg kjenner Kardashians ut og inn. Jeg har sett hver eneste episode og deltatt på bryllup, barnefødsler, skilsmisser og det som er.

Jeg har også vært med på alle ferieturene deres. Lurer forresten på hvor vi skal i år? Hele familien reiser nemlig  på minst én ferietur til et eksotisk sted hvert år. Vi har vært både i Mexico, Cuba og Thailand  for å nevne noe.

Var det ikke i Thailand, forresten, at Kim nesten adopterte en liten jente, før hun ombestemte seg? De skal jo ha alt de ser, de damene der.

Nå venter jeg i spenning på sesong 15, for Tristan var nemlig utro mot Khloé rett før hun skulle føde True. OMG! (= Oh My God = herregud på norsk).

Og hvordan går det egentlig med Rob? Klarer han å slanke seg slik at han kan være en god far for Dream?

Caitlyn Jenner

Caitlyn Jenner

En annen ting jeg lurer mye på er om vi får se noe mer til Caitlyn. Han var stefaren til Kardashian-søstrene i mange år. Da het han Bruce Jenner og satte verdensrekord i tikamp i både 1975 og 1976. Han vant også gullmedaljen under sommer-OL i 1976.

Men etter at Bruce Jenner ble kvinne for 2-3 år siden, ble han uvenner med både ekskona og eks-stebarna.

Akkurat historien til Caitlyn Jenner synes jeg ikke er søppel-TV. Det er derimot en viktig og interessant historie om verdens mest kjente transperson. I godt voksen alder valgte hun å endre livet sitt til noe som var mer riktig for henne. Hatten av!

Eskapisme

Kardashian lever et helt annerledes liv enn meg, og derfor liker jeg å se på dem. Jeg kan drømme meg bort til en helt annen verden. En verden hvor alt er rent, pent og ryddig. En verden hvor menneskene er nydusjet og nydelig sminket hele tiden.

Det er litt sånn enkelte bloggere og blogger også fremstår, og noen ukeblader og magasiner. De tilbyr litt virkelighetsflukt til den som måtte trenge det. Noe helt motsatt av hva vi ser på Dagsrevyen eller Brennpunkt, for eksempel.

Nå kan det høres ut som om familien Kardashian lever et veldig harmonisk liv. De gjør ikke det, for innimellom alt det perfekte er det stadig krangel og bråk. Og det er litt godt. Det må være litt kontraster til alt det pene og polerte.

Det er jo ikke sånn at jeg skulle ønske at jeg var en Kardashian. Jeg ville ikke vært venn med dem en gang. Et sånt liv hadde ikke vært noe for meg, det er altfor overflatisk.

Jeg er bare en enkel, middelaldrende dame fra Oslo. Jeg ønsker ikke å være noen andre enn meg selv, og jeg ønsker meg heller ikke noe annet liv enn det jeg har. Men allikevel sitter jeg og ser på Familien Kardashians og andre lignende programmer. Mens tiden går.

Vel, jeg kunne kanskje tenke meg et litt annet liv. Det er antakelig derfor jeg skriver disse innleggene. Men jeg ville uansett ikke levd som en Kardashian. Og jeg ønsker meg i alle fall ikke slik rumpe som et par av dem har. Den er sikkert kjempedyr, men sånn ville ikke jeg hatt selv om jeg hadde råd.

Årene går

Jeg ser mye på TV, og jeg ser mye søppel-TV. Sånn har det vært i mange år. Jeg mener MANGE år. Stemmen begynner å bli litt høyere nå. Jeg hører den litt bedre.

Jeg har ikke tid! Og det gjelder deg også hvis du kjenner deg igjen i det jeg skriver.

Vi har ikke tid til å tilbringe resten av livet foran TV. Vi må bruke tiden vår til noe mer verdifullt.

Søppel-TV.png

Det er bare vi som kan bestemme over oss selv og vår tid. Det er bare vi som kan gjøre endringer i livet vårt.

Hvordan skal vi klare det?

Jeg har en plan, men jeg trenger også innspill fra deg.

La oss ta et lite tankeeksperiment:

  • TV-en din går i stykker (og alle de andre skjermene i huset).

  • Du har ikke råd til å kjøpe en ny, la oss si før neste måned.

  • Du kan ikke se TV hos naboen, kjæresten, venner eller familie.

Hva vil du bruke fritiden din til? Hva vil du gjøre i stedet for å se på TV?

TV-slave på avvenning

TV-slave på avvenning

Jeg, en TV-slave?

Jeg, en TV-slave?