Fortell det til Ovanda

Tiden flyr, ikke sant?

Vi kan ha mange opplevelser og aktiviteter som venter på oss,

Det kan fremdeles være mye å undre seg over,

Det er aldri for sent å begynne med noe nytt,

… selv om vi blir eldre.

Her får du alltid svar hvis du forteller.

Fra brodder til bikini

Fra brodder til bikini

Det skjedde i de dager da en hetebølge traff landet. Brått og uventet. Plutselig vrimlet det av store og små mennesker i shorts og sommerkjoler. Hvor ble det av boblejakker og skjerf? Det er lettkledde folk over alt. På benker og plener, i parker og gater. Og det ser ut som om de smiler alle sammen.

Man skulle nesten tro at innbyggertallet hadde blitt flerdoblet. Hvor kommer alle disse menneskene fra? I vinter var det nesten ikke en sjel å se. Men nå kommer de tytende fram med engangsgrillen under vinterhvite armer. For er det noe nordmenn elsker, så er det å grille. Og vi elske å være ute – når vi ikke fryser.

Når blir det vår?

Vinteren i år var snørik og glatt. Det er ikke mange ukene siden vi trippet rundt med brodder på føttene og hjertet i halsen. Å komme seg til bussen om morgenen var et sjansespill. Vi lengtet etter våren og tenkte at i år vil det ta lang tid før snøen og isen forsvinner. Det er så mye! Men det gjorde ikke det, det gikk veldig fort.

Men det var ikke våren som kom

I år har vi hoppet over våren. I alle fall ble den veldig kort, for plutselig og uten forvarsel var det sommer. Og ikke en sånn kjølig forsommer som det ofte er hos oss, men en skikkelig varm «Syden-sommer». Aldri har vel bikini og annet sommertøy blitt funnet fram så fort. Hvor er shortsen min? Hvor er toppen din? Hvor er kurven som jeg hadde sommerblomster i?

Jente med kurv.jpg

De siste par dagene har det vært så varmt på balkongen min at det har vært vanskelig å sitte der. Og jeg som trodde at jeg ikke kom til å trenge markise. Det er stort sett mørkt og kaldt her, tenkte jeg mismodig litt tidligere i år, så det trenger jeg sikkert ikke. Men der fikk jeg den.

Tilbud og etterspørsel

På reiser til sydlige breddegrader har jeg forsøkt å forklare stedets innbyggere hvordan det er å bo i et land hvor det er kaldt og mørkt store deler av året. Sånn litt for å unnskylde og forklare hvorfor vi skandinaver strømmer til hjemlandet deres og oppfører oss som vi gjør. For det er litt flaut å se egne landsmenn sprade halvnakne rundt i gater og på spisesteder. Men de bare: Hæ?! Og ser på deg med store øyne. Hvordan kan du snakke om sola når du bor i et land som ligger i toppsjiktet både når det gjelder levestandard og lykke?

Ja, hvordan kan man det? Vi burde være glade for det vi har og ikke ønske oss enda mer. Blir vi aldri fornøyd, liksom? Men egentlig er det ganske enkelt. Det du har lite av vil du gjerne ha mer av. Og det du har mye av og som du ikke er redd for å miste, det tar du for gitt. Litt for gitt. For vi vet jo hvor heldige vi er. Men vi trenger sol og varme også. Og hvorfor gjør vi det?

Hva gjør varmen med oss?

Varme sommerdager minner oss om ferie. Derfor får vi en litt annen modus. Vi senker skuldrene og stresser mindre. Vi tar oss bedre tid, og blir rett og slett litt dorskere. Og det er deilig etter en lang og kald vinter hvor vi i hovedsak har sovet og jobbet. Det er kanskje å sette det litt på spissen, men jeg tror du skjønner hva jeg mener.

Strand og parasoll.jpg

Når varmen kommer så plutselig og uventet som nå, er det nesten som å ha fått en gave. En gave vi er redd noen skal ta fra oss igjen. Derfor gjelder det å nyte hvert minutt, for vi vet jo aldri. Når sola blir borte igjen er det ikke godt å si når den kommer tilbake. Det vet vi av erfaring. Derfor er det lov å logge seg av og forlate arbeidsplassen tidligere enn før når det er sommer. Alle er enig i at vi må ut og nyte sola mens den er der. Så vi styrter på dør så fort vi kan. Dagen etter har kollegaene dine nye fregner og solbrente neser. Og brede smil.

Men hovedgrunnen til at vi føler oss bedre når vi får litt sol på kroppen, er økt produksjon av hormoner. Melatonin gjør oss mer våkne. Serotonin og D-vitaminet gjør oss både våkne og i bedre  humør. Dopamin, som også kalles belønningshormonet, er med på å gi deg en gledesrus. For å si det litt enkelt.

Du kan lese denne artikkelen hvis du ønsker å vite mer om hormonene og hva sola gjør med oss: Derfor er det bra å tilbringe litt tid ute i sola nå!

Det betyr at sol og varme er noe vi trenger for vår fysiske og mentale helse. Det gir både glede og økt velvære. Og da er det jo ikke så overraskende at vi går mann av huse når sola titter fram. Det har sin naturlige forklaring.

Nå bruker vi opp godværsdagene

Mange med meg er nå bekymret for været i juni og juli. Vil det nå være sol og varme igjen til de egentlige sommermånedene og til ferien? Eller bruker vi opp alt nå i mai?

Seniormeteorolog og værstatistikk-ekspert Roar Inge Hansen ved StormGeo slår det fast en gang for alle: – Det er ingen statistisk støtte for at man bruker opp godværet. Heller motsatt; En varm mai gir større sjanse for en varm juni også, sier Hansen til TV 2. Du kan lese hele artikkelen her.

Det er gode nyheter! Men det eneste sikre vi har å forholde oss til er nået. Så derfor: Grip søndagen og nyt. Det skal i alle fall jeg.


Hva liker du best å gjøre når det er sommer og sol?

Har du kanskje en annen favorittårstid?


 

 

Tiden er et redskap

Tiden er et redskap

Hann uten Tinder

Hann uten Tinder