Fortell det til Ovanda

Tiden flyr, ikke sant?

Vi kan ha mange opplevelser og aktiviteter som venter på oss,

Det kan fremdeles være mye å undre seg over,

Det er aldri for sent å begynne med noe nytt,

… selv om vi blir eldre.

Her får du alltid svar hvis du forteller.

Er du en av de "eldre"?

Er du en av de "eldre"?

For noen uker siden leste jeg i avisen om en eldre kvinne som var blitt overfalt. "Uff at ikke disse gamle menneskene kan få være i fred", tenkte jeg. Da jeg leste litt videre så jeg at den «eldre» kvinnen var 59 år. Unnskyld?! Er man eldre når man er 59? Det betyr at jeg har gått rundt og vært eldre uten å vite om det. Krise!

For meg er 59-åringer godt voksne, eller til nød middelaldrende, men det er kanskje fordi jeg selv er på den alderen?

Du vet du er middelaldrende når
telefonen ringer mens du sitter hjemme på lørdagskvelden,
og du håper for alt i verden at den ikke er til deg…
O. Nash

"Du er så gammel som du føler deg" er det noe som heter, men det hjelper jo lite å føle seg ung og sprek hvis omgivelsene anser deg som gammel og treg. 

Norsk helseinformatikk skriver i sin artikkel 60-årene ikke en del av alderdommen om en undersøkelse som viser at befolkningen stadig blir eldre, og de mener at tanken om eldre og alderdom derfor bør  revurderes. "Tidligere har alderdommen vært definert til etter 65 år, men forskerne mener tiden som middelaldrende strekker seg lengre, og at alderdommen ikke starter før i midten av 70-årene", skriver de videre. "Helt enig", tenker jeg. "Her er det endelig noen som har skjønt det."

Det var jammen en god nyhet. Det betyr at jeg har en stund igjen til alderdommen. Hurra! Jeg er i full jobb, trener med vekter minst fire ganger i uka og er ellers aktiv. Jeg er ikke klar for hverken å parkere eller bli parkert på lenge ennå.

Sprek, ikke eldre

Sprek, ikke eldre

Ifølge Store medisinske leksikon definerer Verdens helseorganisasjon  eldre som mennesker mellom 60 og 74 år og gamle som mennesker som er 75 år og eldre. Vi vet at dagens eldre og gamle er sprekere både fysisk og mentalt enn gårsdagens eldre og gamle. Dessuten gjelder nok denne definisjonen på verdensbasis, så jeg tenker at vi her i Norge kan tillate oss å legge på noen år ekstra. Og da stemmer det godt med det Norsk helseinformastikk også skriver.

Da slår vi herved fast at man ikke er "eldre" når man er 59 år. Altså, jeg er en kvinne i min beste alder!

Hvorfor vil vi ikke ikke være "eldre"?

I en del andre kulturer er det slik at eldre får respekt og anerkjennelse for sin klokskap og livserfaring. Slik er det ikke her til lands. Her skal det produseres, produseres, produseres, og du må være kjapp i hodet og kjapp på foten for å bli regnet med.

Og dette er kanskje noe av grunnen til at vi ikke liker å bli kalt eldre eller gamle?

Uansett alder så ønsker man å delta i samfunnet og bli hørt og regnet med. Og helst vil vi ha litt respekt og anerkjennelse for den erfaringen og kunnskapen vi har opparbeidet oss gjennom et langt liv. Det har kostet litt å komme dit vi er i dag. Dette har jeg skrevet litt om i et tidligere innlegg, Rike gaver – sier noen, fra 5. mai. Hvis livet er en dans på roser, så tråkker man på tornene innimellom. Det er umulig ikke å trå feil.

Vi blir jo klokere med årene. Da burde resonnementet være at jo eldre du er, jo klokere er du. Mitt neste spørsmål blir da: Hvorfor blir ikke denne visdommen verdsatt i vår kultur? Hvorfor er det ikke mer respekt for eldre mennesker og deres erfaring og klokskap? Hvorfor er det å være rask og produktiv mer verdsatt?

Vi blir alle påvirket av kulturen vi lever i, og vår vestlige forbrukskultur er preget av idealer som er sterkt knyttet til ungdommelighet. Du skal ha et aktivt liv, trene, være produktiv og rask. Helst skal du også se ungdommelig og fresh ut, det er et nederlag å la seg forfalle.

Hvilken alder er best?

Ifølge en undersøkelse Samsung har foretatt er vi minst fornøyd når vi er 35 og mest fornøyd når vi er i 50-årene. Den ultimate alderen er faktisk 58 år, da er vi mest fornøyd. Det stemmer veldig godt på meg, jeg er 58 år og superfornøyd! Det jeg ikke blir fornøyd av er å bli kalt «eldre». Men det ville jeg antakelig gjort hvis vår kultur hadde et annet syn på alderdom.

Cary Cooper, professor innen helse og organisasjonspsykologi ved University of Lancaster, mener å vite årsaken til at vi er mest fornøyd i 50-årsalderen: "Når vi blir 50 år har vi bedre selvtillit, og vi setter grenser og balanserer riktig mellom arbeid og familieliv."

Det klinger bra i mine ører. Jeg synes 50-årene har vært et fint tiår, men samtidig både håper og tror jeg at 60-årene vil bli minst like fine. Jeg gleder meg til fortsettelsen. Jeg skal spise, drikke, trene, reise og mye mer :-D

På Tenerife i 2014. Muttern og jeg holdt faktisk på å fryse ihjel. Kaldeste sydenturen ever. Her fra El Roques. PS Dette er meg. Muttern er fotografen.

På Tenerife i 2014. Muttern og jeg holdt faktisk på å fryse ihjel. Kaldeste sydenturen ever. Her fra El Roques. PS Dette er meg. Muttern er fotografen.


Hvilket tiår har du likt best? Hva synes du var spesielt fint med akkurat det tiåret?

Hvem er "vi" og hva er "for mye"?

Hvem er "vi" og hva er "for mye"?

Rike gaver, sier noen

Rike gaver, sier noen