Fortell det til Ovanda

Tiden flyr, ikke sant?

Vi kan ha mange opplevelser og aktiviteter som venter på oss,

Det kan fremdeles være mye å undre seg over,

Det er aldri for sent å begynne med noe nytt,

… selv om vi blir eldre.

Her får du alltid svar hvis du forteller.

Noen vil ha flere

Noen vil ha flere

Dette innlegget handler ikke bare om fugler. Men det er en begynnelse og en avslutning.

Først kommer en liten oppdatering om fluesnapperen som jeg fortalte om i Hann uten Tinder i våres.

Fra sikre kilder har jeg blitt informert om at fluesnapperhannen til slutt fikk seg dame! Etter å ha sett og hørt hvordan han trallet og sang for å tiltrekke seg et koneemne, synes jeg det var gode nyheter. Med et slikt engasjement fortjener man å lykkes.

Nord University har en fin side om fluesnappere. Her finner du både bilder, beskrivelser av utseende OG en liten lydfil. Så nå kan du sitte hvor som helst og høre på fluesnapperen, hvis du ønsker det.

Kommer hun snart?

Kommer hun snart?

Informasjonen jeg fikk var at en fluesnapperhunn hadde flyttet inn og var i ferd med å re opp senga. Slik er det visst blantbåde dyr og mennesker. Så fort man slipper et kvinnemenneske over dørstokken, så begynner de å ordne. Deretter jumper man til køys. Skjønt, for noen skjer det kanskje i omvendt rekkefølge.

Fru Fluesnapper

Fru Fluesnapper

Uansett rekkefølgen, fluesnapperhannen var vel fornøyd. Etter at denne dama var på plass i huset gjorde han ikke det skapte grann.

En liten solskinnshistorie fra fugleverden! De har et hardt og kort liv, så det gjelder å bruke tiden godt.

Ting er ikke alltid som det ser ut

Etter at jeg skrev Hann uten Tinder har jeg imidlertid fått vite litt mer om fluesnappere generelt. Noe har jeg lest på nett og noe har blitt meg fortalt.

Det viser seg at fluesnapperen egentlig er en liten røver, og ikke så snill og uskyldig som han ser ut. Akkurat sånn som det er med oss mennesker. Man vet ikke alltid hva som gjemmer seg bak et sjarmerende og muntert ytre.

I mai satt jeg altså på orkesterplass og så fluesnapperhannen forsøke å sjarmere seg til en kone. Da trodde jeg han var en ensom og trengende ungkar, som jeg fikk litt medfølelse med. Men til min store forskrekkelse viser det seg at fluesnapperhannen ofte danner par med flere hunner samtidig. Merk at det står ofte. Han er altså bigamist og polyamorøs av natur!

Der satt jeg og syntes synd på ham som var så ensom, som kvitret seg hes uten at noen kom. Og så hadde han kanskje en kone eller flere allerede.

Og ikke bare det, han er husokkupant også. Hvis han ikke finner nye kasser eller hull til reir for kone nummer 2, 3 eller 4, jager han brutalt bort andre fugler og tar deres kasse eller reir for å starte egen hekking. I gamle fuglekasser kan man ofte se at svarthvit fluesnapper har bygget reiret sitt oppå reir med nyklekkede meiseunger. Det er ganske trist.

Hvordan oppdage utroskap

Fluesnapperhannen bruker jo ikke ring, så det kan være vanskelig for den nye kjæresten å se at han allerede er opptatt.

Og hvordan skal kona kunne oppdage det hvis hannen har funnet en ny? Hunnfugler bruker jo ikke leppestift, så det blir ingen røde merker på «kragen». Men mulig kona kan oppdage noen fremmede fjon på «jakkeslaget»? Hva vet jeg. Det er jammen synd han ikke har mobil eller PC hun kan snuse i.

Noen vil ha flere polyamori 3.jpg

Er det greit å ha flere?

Men på en annen side. Kanskje det er helt greit blant fluesnappere å ha to eller flere koner, også for konene? Kanskje de er polyamorøse eller polygamister? Da synes man gjerne det er greit med brøkdelen av en mann, en som stikker innom et par ganger i uka. Da er det heller ikke snakk om løgner og bedrag. De involverte kjenner spillereglene.

Blant mennesker finnes det flere typer partnerrelasjoner å velge mellom:

  • Monogami er når det er to mennesker i et forhold. Her kan vi også snakke om seriemonogami, i og med at de færreste har kun én partner gjennom et helt liv.

  • Polygami er det når én person er i et forhold til mer enn én.

  • Polygyni betyr at én mann har flere kvinner.

  • Polyandri betyr at én kvinne har flere menn.

Alle bør få velge

Svarthvit fluesnapper har nok ikke det man kan kalle et valg. Det er natur og instinkt som avgjør hva han skal gjøre. Dessuten er det ikke snakk om noe langvarig forhold mellom fluesnapperne. Parringen er gjort i en fei, så er det 14 dager med ruging etterfulgt av 14 dager med mating. Så er jobben gjort. Ungene forlater redet, og hunn og hann kan gå hvert til sitt igjen. Det er ikke snakk om å vie et helt liv til hverandre.

I motsetning til fugler og andre dyr har mennesker et valg. Vi kan velge hvordan vi vil leve livet vår, og hvem og hvor mange vi vil dele det med. Men vi lever i en kultur hvor monogami er mest vanlig. Det er en uskrevet regel at du skal være trofast når du innleder et forpliktende forhold. Det handler blant annet om tillit. 

Hvis du mener at monogami ikke er noe for deg, er det for så vidt greit. Men bryter du med konvensjonene, så har du en plikt til å være ærlig og spille med åpne kort. For det er ikke bare du som skal kunne velge.

Noen vil ha flere polyamori 5.jpg

Det er litt kjedelig for de som tror at de har levd i et monogamt forhold i 40 år, og så viser det seg at forholdet har vært polygamt for den andre parten. Da hadde i alle fall jeg blitt sur. Hadde ikke du? Kanskje du opp igjennom årene hadde sagt nei til både den ene og den andre bare for å være trofast. Noe så ergerlig!

– Det er tre av oss i dette ekteskapet, var det en viss prinsesse som sa. Hun syntes nok ikke det var helt greit, men hadde ikke noe valg. Prince Charming gjorde som han ville.

Det er de færreste som ønsker å dele prinsen eller prinsessen sin med flere. Men det finnes noen.

Vær ærlig

Alle bør ha frihet til å leve slik de ønsker. Men det betyr også at alle involverte bør få vite hva som foregår, slik at hver enkelt har muligheten til å velge hva de vil være med på. Det kan jo hende at partneren din vil ha de samme mulighetene som deg? Eller ikke.

Spørsmål:             Er det greit for deg at jeg elsker andre enn deg?

Svaralternativ 1:   Ja, men da skal jeg kunne gjøre det samme. Er det greit for deg?

Svaralternativ 2:  Overhodet ikke! Hvis du ikke kan klare deg med meg, kan du bare pelle deg ut herfra.

Så enkelt.


Hva tenker du om disse forskjellige partnerrelasjonene?

Er det noen av dem du kunne tenke deg?


Det er ikke bare mennesker og fluesnappere som har problemer med å holde seg til én partner. Tilsynelatende monogame spurver viser seg å være svært så aktive i naboens reir. Så hvorfor danner de permanente par i det hele tatt? Her kan du lese den mystiske historien om de utro spurvene.

Lurer på hvem som står i med hvem her

Lurer på hvem som står i med hvem her

Hva er alder?

Hva er alder?

Fram og tilbake er dobbelt så langt

Fram og tilbake er dobbelt så langt