Fortell det til Ovanda

Tiden flyr, ikke sant?

Vi kan ha mange opplevelser og aktiviteter som venter på oss,

Det kan fremdeles være mye å undre seg over,

Det er aldri for sent å begynne med noe nytt,

… selv om vi blir eldre.

Her får du alltid svar hvis du forteller.

Ønsker du deg mer flaks?

Ønsker du deg mer flaks?

Ofte hører vi folk snakke om at de selv eller andre har hatt flaks: «Der hadde jeg skikkelig flaks, gitt!» «At han klarte det var bare flaks.»

Tenker du at du har hatt litt for lite flaks i livet? Kan du gjøre noe for å få mer?

Ingenting er mer irriterende enn at andre har mer flaks enn oss. Da er det fort gjort å føle seg som onkel Donald når fetter Anton stadig vinner nye pengepremier. Ikke rart Donald blir rasende! Men det er jo også slik at Donald tar noe dumme valg, så kanskje det ikke bare er uflaks.

Foto: Hjemmet

Foto: Hjemmet

Jeg tenker at det til en viss grad er mulig å få litt mer flaks. I alle fall burde det være mulig å unngå uflaks. I alle fall noe av den.

Hva er flaks?

Etter at jeg skrev Det er en rar far på Wikipedia (klikkbar lenke), er jeg litt forsiktig med å bruke Wikipedia som kilde. Men ifølge Wikipedia er flaks det samme som hell og tur, og det må vi vel kunne si oss enige i. Hell og tur betyr at det går bra for noen, særlig hvis det skjer overraskende og tilfeldig eller uten at en anstrenger seg. Det er viktig å merke seg det siste, at det skal skje tilfeldig og uten anstrengelser.

Kanskje det er derfor vi alle ønsker oss litt mer flaks, at vi skal få noe bra uten å anstrenge oss? Det hadde ikke vært så dumt å være litt fetter Anton innimellom. Men det er jo ikke veldig sannsynlig å få gaver fra oven. Det vet vi av erfaring, vi som har levd en stund. Det er som regel hardt arbeid, altså nettopp anstrengelser, som skal til for at vi skal få noe som helst her i livet. Vi kan gjerne drømme, men…

Men det er nettopp det som tilsynelatende skjer med fetter Anton. Det er i alle fall slik Donald opplever det. Den teite fetteren får både penger og damer servert i fanget uten å løfte så mye som en finger!

Bare flaks, sier noen

Det går an å ha hellet med seg. Det hender at vi helt uventet opplever noe bra som vi ikke har anstrengt oss for. Men jeg tror også at vi noen ganger bruker begrepet flaks litt feil. For eksempel: Når noen får til noe vi selv ikke har lykkes med, da er det fort gjort å si at den andre bare har hatt flaks. Men er det riktig?

Det kan ligge mye slit og strev bak det andre kaller flaks. Når noen for eksempel får drømmejobben, er det flaks da? Antakelig ikke. Det ligger ganske sikkert mye hardt arbeid bak, både i form av studier og tidligere jobbinnsats.

Er det ikke litt smålig, forresten, å kalle andres suksesser for «bare flaks»? Det er en stygg måte å nedvurdere andres talenter og anstrengelser på, tenker jeg.

Flaks uflaks 4.jpg

Flaks eller uflaks?

Vinner du i Lotto, så tenker de fleste at du var skikkelig heldig. Men å vinne forutsetter en handling fra deg; du må levere inn og betale for en kupong hos Norsk tipping. Hvis du vinner, er det altså ikke helt tilfeldig, selv om det er ganske overraskende. Vi kaller gjerne det å vinne i Lotto for flaks, i og med at det er så få som vinner hver gang. Men du vinner ikke helt uten anstrengelser, du har jo faktisk levert inn en kupong.

Hvis du leverer inn kupongen din og ikke vinner, tenker du da at det er uflaks? Neppe. Alle vet jo at sjansen for å vinne er mikroskopisk. Men hvis du går ut døra en dag og får en takstein i hodet. Er det uflaks? Ja, tenker jeg, selv om det er svært små sjanser for å få en takstein i hodet også. Rare greier…

En fyr jeg kjenner fikk motorstopp og rakk ikke avtalen vi hadde. Det ble masse styr med å få tauet bilen inn på verksted i stedet for en hyggelig middag. Etterpå var han ganske oppgitt og sa: "Nå har den motoren fuska hele uka, og så stoppet den akkurat i dag!” Da ble jeg litt oppgitt. What?! Han hadde altså fått flere forvarsler om at det var noe galt med bilen, men valgte å overse det. Trodde han kanskje at feilen ville gå over av seg selv som en annen influensa? Hvis vi ønsker å spare oss for uheldige opplevelser, så må vi lukke opp øynene, spisse ørene og handle deretter.

Hva tenker du? Hadde han uflaks da bilen stoppet?

Ulykker skjer

Klart du kan ha uflaks. Hvis det skjer deg noe som er fullstendig utenfor din kontroll, så er det klart at du har uflaks eller er uheldig. Du kan bli syk, for eksempel. Man kan som regel ikke noe for at helsa svikter.

Selv om du gjør alle de riktige tingene og tar de riktige valgene, så kan ulykken være ute. Vi har jo ikke kontroll over andres handlinger og valg. Og derfor kan du bli utsatt for uhell og ulykker som du selv ikke har skyld i. Og det må vi jo kunne kalle uflaks. Shit happens.

Flaks uflaks 5.jpg

Unngå «uflaks» hvis du kan

Hvis han fyren hadde sjekket bilen med en gang den begynte å fuske, så hadde han sluppet motorstoppen. I stedet hadde han fått en bedre middag. Litt uflaks kan vi kanskje si at han hadde, for jeg gadd ikke å steke biff da han kom flere timer for sent. Eller var det uflaks, egentlig? Hva kan man forvente når man kommer for sent til en avtale?

Begrepet uflaks må jo også forutsette at noe skjer tilfeldig, overraskende og uten anstrengelser. Hvis du ikke betaler regningene dine og de går til inkasso, da har du ikke uflaks.

Make it happen

Jeg tenker at vi ikke kan satse på flaksen. Men jeg tror at det er mulig å legge til rette for at det skal kunne skje oss gode ting. Hva tenker du?

”All you gotta do is get in the middle of a chain reaction“, synger Diana Ross. Resten av teksten stemmer overhodet ikke her, men jeg synes det er en fin setning. Vi må selv sørge for å få ting til å skje. Gode ting. Er ikke det et litt sikrere kort enn å sitte passiv og vente på drømmejobben, pengepremien, eller hva det nå kan være vi ønsker oss?

Samtidig som vi legger til rette for noe bra, kan vi også forsøke å begrense ulykker og uhell ved å ta gode valg og ved å utføre riktige handlinger i rett tid. Å unngå uflaks kan også være en form for flaks.

Hell eller uhell, flaks eller uflaks, uansett hva vi kaller det. Det er dumt å være statist i eget liv. Det er smart å være sjefen.


Har du noen eksempler på hvordan vi kan unngå uflaks?


Her om dagen kjøpte jeg en vaffel fordi jeg ville ha noe godt til ettermiddagskaffen. Vaffelen var overhodet ikke god. Skikkelig uflaks! Men jeg spiste den opp fordi jeg var så sulten. Og etterpå angret jeg. Mange ekstra kalorier byttet bort mot nesten null nytelse

Det var da jeg tenkte: «Livet er for kort til å spise dårlige vafler».

Derfor har jeg lyst til å dele Ovandas vaffeloppskrift med deg. Den er nemlig god! Det eneste du behøver å gjøre er å registrere e-postadressen din, så får du vaffeloppskriften i retur.

Ovandas vafler.jpg

Har du flaks når du kan få en god vaffeloppskrift? Du får den kanskje litt overraskende, men hverken tilfeldig eller uten at du må anstrenge deg. Men om du ikke har flaks, så vil jeg i det minste påstå at du er heldig. For det blir gode vafler!

Jeg, en TV-slave?

Jeg, en TV-slave?

Stirrer du på kroppen din?

Stirrer du på kroppen din?