Fortell det til Ovanda

Tiden flyr, ikke sant?

Vi kan ha mange opplevelser og aktiviteter som venter på oss,

Det kan fremdeles være mye å undre seg over,

Det er aldri for sent å begynne med noe nytt,

… selv om vi blir eldre.

Her får du alltid svar hvis du forteller.

Det er en rar far på Wikipedia

Det er en rar far på Wikipedia

Far+Wikipedia.jpg

Hvorfor er far på Wikipedia tenker du kanskje?

Egentlig holder jeg på å skrive et par innlegg om å miste, savne og forstå en far, Når en far dør - del 1 og Når en far dør - del 2.

Disse innleggene ble litt vanskeligere å skrive enn jeg hadde trodd. Ikke nødvendigvis på grunn av minner og følelser, men heller fordi det jeg forsøker å uttrykke er litt vanskelig. Men det kommer.

Mens jeg tygger videre på det seriøse innlegget om far, tenkte jeg å skrive noe annet som også handler om far. Far på Wikipedia. Dette blir ikke et veldig alvorlig innlegg, snarere litt ironisk og humoristisk. Jeg fant nemlig noe artig da jeg googlet ordet far.

Alt man kan finne på internettet

Når jeg skal i gang med å skrive noe, har jeg som regel behov for å gjøre litt research først. Jeg liker dessuten å se på definisjoner av ulike ord. Hva betyr det, egentlig?

Denne gangen startet jeg derfor med å søke på ordet far. Hvordan blir dette begrepet definert i våre dager? Det var da jeg fant en merkelig definisjon av far på Wikipedia. (klikkar lenke) Det er mulig det bare er meg, men du får se hva du synes.

Nå skal du høre:

«Far, blant mennesker også kalt pappa, er et hannkjønn (forelder) som har fått avkom. Det blir også brukt for personer som spiller en farsrolle for andre, for eksempel Fader Jakob. Ordet far er en betegnelse som gjelder for den biologiske forelderen, men adopterte barn kaller også ofte fosterfaren for far. Statusen som far varer livet ut, men farsrollen stopper gjerne når avkommet blir kjønnsmodent.

For mange arter er også farsrollen nærmest ubetydelig eller helt fraværende. Sjøhester er imidlertid et eksempel på det motsatte. Hos disse artene har faren overtatt morsrollen.»

Det var jammen en rar far på Wikipedia, tenkte jeg da jeg leste dette - med store øyne. Her er det litt av hvert å se næremere på.

Wikipedia, sa du?

Først litt informasjon om Wikipedia. Det er et internasjonalt internettbasert oppslagsverk (encyklopedi) som utgis av den ideelle organisasjonen Wikimedia Foundation. Organisasjonen har hovedsete i Florida i USA.

Wiki betyr et nettsted eller en database som brukerne utvikler i fellesskap. Det betyr rett og slett at alle brukere kan legge til informasjon og redigere det som allerede er der. Det er for eksempel enkelte «kjendiser» som er inne og redigere (les: pynter på) informasjonen om seg selv, har jeg hørt

«Hvem som helst» kan altså redigere innholdet på Wikipedia, og slik kan det ofte se ut som også. I alle fall i dette tilfellet.

Far Wikipedia

Jeg var foreldre

Tilbake til en rar far på Wikipedia.

Det første jeg har lyst til å bemerke kan for så vidt ikke Wikipedia få æren for. Det er ordet forelder. Det er et ganske nytt ord. Ordet foreldre er opprinnelig et flertallsord og fantes ikke i entall tidligere. Det har kommet i de senere år, som et bevis på visse samfunnsendringer.

Tidligere var far og mor som regel foreldre sammen. Mens noen var foreldre helt alene, slik som jeg. Egentlig burde jeg kunnet si: «Jeg er foreldrene hennes.» Jeg var jo både mor og far. Men når alt kommer til alt, så var jeg jo bare den ene. Og meg bekjent er det bare Kongen som kan omtale seg selv i flertall.

Fordi det i dag er mange som er foreldre alene eller hver for seg, er det bra det har kommet et ord som forelder, tenker jeg.

Hva sier Wikipedia om far?

Nok om Wikipedia og foreldre i entall eller flertall, det var hvordan Wikipedia definerte far vi skulle undersøke. Far på Wikipedia var nemlig litt rar.

Da må vi tilbake til teksten igjen, og der står det:

"Det [far] blir også brukt for personer som spiller en farsrolle for andre, for eksempel Fader Jakob."

Det er litt merkelig at Wikipedia bruker Fader Jakob som et eksempel på en mann som spiller en farsrolle for andre. Fant ikke Wikipedia bedre eksempler enn det?

Heller Sjonkel Rolf enn Fader Jakob

Jeg klikket på lenken til Fader Jakob for å se hva slags far han var. Da kom jeg til en side som blant annet opplyste at Fader Jakob er en barnesang som finnes på mange språk. Sangen handler om en katolsk klosterbror som ikke klarer å stå tidsnok opp til morgenens første tidebønn.

Det står ikke noe om at han hadde en farsrolle for noen. Og heldigvis for det. Skal man være far, så bør man komme seg opp om morgenen. Det må da være første bud, synes du ikke? Litt dårlig eksempel her altså, etter min mening.

Nå er jo ikke Wikipedia norsk, men hadde den vært det kunne de jo brukt Sjonkel Rolf som eksempel. Han hadde en farsrolle for Titten Tei André von Drei.

Husker du da han dukket opp hjemme hos Sjonkel Rolf første gang? Hulk! Det var en rørende historie. Til og med faren min hadde en tåre i øyekroken, kan jeg huske. Vi satt som fjetret alle mann i stua hjemme hos oss den lørdagskvelden i 1971.

Programleder Rolf Kirkvaag sammen med Titten Tei under Momarked-showet i 1978. Foto Scanpix

Programleder Rolf Kirkvaag sammen med Titten Tei under Momarked-showet i 1978. Foto Scanpix

Hva skal vi kalle far, enten han er på Wikipedia eller ikke?

Jeg synes også det er litt rart at det står at adoptivbarn ofte kaller fosterfaren for far.

Her er det to ting jeg reagerer på:

For det første er en adoptivfar faren. Om han ikke er det i biologisk forstand, så er han det i juridisk forstand og på alle andre måter. Jeg mener derfor at adoptivbarn alltid kaller adoptivfar for far, eller pappa. Hvis de er veldig moderne, så kanskje de kaller ham for Kjell, Espen eller noe annet, for eksempel dumming.

Det er mye barn kan kalle foreldre for, spesielt når de synes foreldrene bestemmer for mye. Selv var jeg dust en lang periode.

For det andre. Er det ikke litt rart at adoptivbarnet kaller fosterfar for far? Hvor mange fedre har adoptivbarn? Jeg trodde faren til adoptivbarn var adoptivfar? Det er vel fosterbarna som bør kalle fosterfar for far?

Det er noen store og viktige forskjeller på å være adoptivbarn sammenlignet med å være fosterbarn. Du kan lese mer om forskjellen på adoptivbarn og fosterbarn her, og det er ikke Wikipedia.

Far Wikipedia

Statusen far vs. farsrollen

Så står det noe annet rart om far på Wikipedia:

«Statusen som far varer livet ut, men farsrollen stopper gjerne når avkommet blir kjønnsmodent.»

Jeg er enig i det første utsagnet: Statusen far har du så lenge du lever. Det er jo liksom ikke noe som går over.

Men jeg tror de fleste fedre med barn over en viss alder vil protestere kraftig på at farsrollen stopper når avkommet blir kjønnsmodent. Ikke sant, fedre?

Når blir vi kjønnsmodne her til lands? Jeg har jo en viss idé, men googlet litt allikevel for å se hva jeg fant. Det er jo så mye rart på internettet.

På ung.no fant jeg dette svaret på når vi blir kjønnsmodne:

«Gutter er kjønnsmodne når det kommer sæd og jenter er kjønnsmodne når de har fått mensen. Med andre ord når de kan greie å lage barn.

Vennlig hilsen helsesøster»

Ha-ha, jeg må le! Skal man slutte å være faren til en 12-åring, for eksempel? Det er liksom ikke sånn: – Javel, så du har begynt med det du, gutten min! Da er nok farsrollen over for mitt vedkommende. Fra nå av har jeg ingen rolle som far, bare status.

Det er vel ikke akkurat slik, eller hva? Det er vel heller mer sånn at du har rollen som far så lenge du har hjemmeboende barn, i det minste til de blir myndige. Og «ungene» i dag flytter jo ikke hjemmefra før de har fått skjegg og alderstillegg (de også), med andre ord når de er langt over 30.

Mange foreldre er dessuten nødt til å kjøpe leilighet til barna sine for å bli kvitt dem. Det er det vel for øvrig bare foreldre som har mulighet til. Tror det kan bli veldig vanskelig for en forelder.

Men det kommer mer:

«For mange arter er også farsrollen nærmest ubetydelig eller helt fraværende.»

Der kom det noe jeg er både enig i og uenig i.

Det første først. Dette gjelder for arten menneske også, så her har Wikipedia helt rett, dessverre. «Fedrene» blir gjerne med på moroa, men “when the going gets though, the though get going”, som det heter på godt norsk. Neida, det gjelder på langt nær alle, jeg er klar over det. Men det gjelder noen. For mange, faktisk. Fedre er rare flere steder enn på Wikipedia.

Men jeg er også uenig. Mine to neste innlegg om far handler om at det faktisk ikke er ubetydelig at en far er fraværende. Snarere tvert imot. Det er mange fraværende fedre. Men farsrollen er overhodet ikke ubetydelig.

Sjøhesten har skjønt det

Er det ikke litt rart at Wikipedia plutselig blander sjøhester oppi det hele? Her har vi fått en god blanding av ulike typer og roller av fedre og en munk som forsover seg - og til slutt sjøhester som blir mødre. I tillegg har jeg lagt til Titten Tei og Sjonkel Rolf. Litt av en suppe!

Far Wikipedia

Men kanskje det med sjøhesten ikke var så dum allikevel?

"Sjøhester er imidlertid et eksempel på det motsatte. Hos disse artene har faren overtatt morsrollen.»

Det var jammen en god idé! Jeg stemmer for at vi begynner å gjøre som sjøhesten. I alle fall en liten stund, så ser vi hvordan dét går. DA blir det i alle fall en rar far - på Wikipedia.


Moralen er - hvis det finnes noen - at du godt kan bruke internett til å finne informasjon. Men da må du å ha litt sunn skepsis til det du leser og ser.

Det er ikke "sant" alt vi finner på nettet. Folk kan finne på å skrive og legge ut bilder av alt mulig rart, fedre også. Kildekritikk er derfor et nyttig hjelpemiddel. Det skal jeg skrive et eget innlegg om litt senere.


Men tilbake til teksten om en rar far på Wikipedia: Hva synes du om den?

Skriv meningen din enten her på bloggen under Leave a comment eller på Fortell det til Ovanda på Facebook. Du finner snarvei til både Facebook og Instagram øverst til høyre her på bloggen.

Alle tilbakemeldinger er like velkomne, uansett hvor de kommer. For du har vel en mening? 😉

Når en far dør - del 1

Når en far dør - del 1

Husker du sanglekene?

Husker du sanglekene?