Fortell det til Ovanda

Tiden flyr, ikke sant?

Vi kan ha mange opplevelser og aktiviteter som venter på oss,

Det kan fremdeles være mye å undre seg over,

Det er aldri for sent å begynne med noe nytt,

… selv om vi blir eldre.

Her får du alltid svar hvis du forteller.

Every man desires to live long, but no man would be old

Every man desires to live long, but no man would be old

Overskriften er et sitat fra den britiske forfatteren Jonathan Swift (1667–1745). Hvis han var norsk ville han sagt noe sånt som at «alle vil leve lenge, men ingen vil bli gammel». Og dette utsagnet er det vel mange av oss som kjenner seg igjen i. Vi ønsker oss et langt liv, men vi ønsker ikke å bli gamle.

Men det går bare ikke. Vi blir gamle enten vi vi eller ei.

Vi endrer oss når vi blir eldre

Det å bli eldre må nødvendigvis prege oss, både innvendig og utvendig. Livet fører med seg både oppturer og nedturer for de fleste, og vi blir noen erfaringer rikere. Vi får mer livsvisdom og blir tryggere på oss selv. Og det er deilig! Det er nok alle enige i. Men samtidig endrer vi oss utseendemessig også, og det setter vi ikke like stor pris på. Men gjør det noe? Er det ikke bedre å være litt klokere og tryggere enn ung og rynkefri? Ville du byttet bort klokskapen og erfaringene dine mot et mer ungdommelig utseende? Den livsvisdommen vi har fått gjennom et forholdsvis langt liv har ikke kommet gratis, og vi gir den nødig fra oss igjen.

Hva er viktigst, visdom eller ungdom?

Å reise er å oppleve

Jonathan Swift er mest kjent for reiseberetningen Gullivers reiser. Ifølge Wikipedia ble boka skrevet i 1726 og er en kritisk allegori om samtiden. Den har en satirisk innfallsvinkel på den menneskelige natur, og er en parodi på den litterære undersjangeren kalt for «skipperskrøner». Den er i dag en klassiker innen engelsk litteratur.

Det var dagens korte litteraturforedrag. Boka kan absolutt anbefales, men grunnen til at jeg nevner den er egentlig ordet reise. Gulliver reiser, han er kaptein på en skute som forliser, og han havner i fire forskjellige verdener. I hver verden er folk forskjellige, og han lærer noe nytt på hvert sted. Det hadde han ikke gjort hvis han satt hjemme og så seg i speilet, for å si det litt spøkefullt.

Livet er en reise

Livet blir jo ofte sammenlignet med en reise, og enten reisen blir kort eller langt, så vet vi at den ikke varer evig. Derfor bør livsreisen inneholde noe av verdi, tenker jeg, noe som gir oss glede, spenning, utfordringer eller erfaringer, noe vi lærer og utvikler oss av. Jeg synes det kan være vanskelig. Ikke misforstå, jeg kjeder meg nesten aldri. Jeg trener mye, går på tur, ser på TV (altfor mye), leser , hører på musikk og lydbok, er sosial (litt for lite). Det er alltid noe jeg har lyst til å gjøre, men det kan allikevel oppleves litt tomt. Det går liksom i den samme tralten.

Gjør noe du ikke har gjort før

Variasjon er nøkkelordet, har jeg funnet ut. Innimellom må jeg gjør noe nytt, noe jeg ikke har gjort hundre ganger før. Og det er det som kan være litt vanskelig. Det krever litt mer initiativ og planlegging å finne på nye aktiviteter enn å gjøre det man pleier å gjøre. Nå har jeg jo begynt å blogge, det er én ting. Men jeg må ha noe å skrive om også. Nye aktiviteter blir derfor et fast tema, og disse nye aktivitetene har jeg tenkt å fortelle til Ovanda. Følg med, det kommer en ny vår!

I mellomtiden vil jeg gjerne høre fra deg. Hva gir livet ditt mening? Hva fyller du reisen din med?

Livet reise.jpg
7 gode grunner til å høre lydbok

7 gode grunner til å høre lydbok