Fortell det til Ovanda

Tiden flyr, ikke sant?

Vi kan ha mange opplevelser og aktiviteter som venter på oss,

Det kan fremdeles være mye å undre seg over,

Det er aldri for sent å begynne med noe nytt,

… selv om vi blir eldre.

Her får du alltid svar hvis du forteller.

Er voksenferie noe for deg?

Er voksenferie noe for deg?

Med voksenferie mener jeg rett og slett ferie uten barn, enten det er egne barn eller andres. Ikke misforstå, det er ikke sånn at jeg ikke liker barn. Men nå som jeg er eldre og ikke lenger har små barn selv, ønsker jeg voksenferie, ferie for voksne, ferie uten barn. Kall det hva du vil, hovedsaken er at det ikke er barn der. Eller, det er vel egentlig mer riktig å si at hovedsaken er at det er fred og ro. 

Barn til glede og barn til besvær

Barn kan være både morsomme og søte. Jeg er den første til å innrømme det. Men det er nå en gang slik at det er mye aktivitet og lyd i dem. Og det er dessverre ikke alle foreldre i dag som lærer barna å ta hensyn til de rundt seg. Det kan også være ganske vanskelig. Alle som har eller har hatt barn vet det.

Spesielt når man reiser charter som jeg ofte gjør, får man "god kontakt" med barn i løpet av selve reisen enten man vil eller ikke. De sitter som kjent ikke stille lenge av gangen. Ombord i flyet bruker de gjerne midtgangene som løpebane. Og det er så klart bedre enn at de sitter i setet sitt og skriker. Eller sparker deg i ryggen i fire timer, som jeg opplevde en gang.

Vel, det gikk ikke riktig så lang tid... Jeg var sliten, det var derfor jeg skulle på ferie.

Men noen ganger må man også være overbærende. Her kommer et eksempel fra min siste Syden-tur, som i år gikk til Rhodos. En ganske ung far reiste alene med tre - 3! - små barn. Det er tøft! Hverken mer eller mindre. Det var en litt større jente og to gutter på henholdsvis 3 og 4 år. Det viste de med små lubne fingre til alle som ville høre og se. Når den ene da gjør i buksa mens vi er midt i måltidet, kan det ta litt tid før far får anledning til å bytte bleie.

DA klager man ikke, men forsøker å spise videre mens man puster gjennom munnen.

Fred og ro på ferie

Selv om jeg altså liker barn, så liker jeg fred og ro enda bedre. Jeg ikke bare liker, men trenger fred og ro. Jeg trenger å kunne sove hele natten uten å bli vekket av krangling og bråk eller barn som gråter. Jeg ønsker å kunne lese en bok uten at noen skriker meg i øret. Jeg ønsker å kunne sovne på stranda uten å få en ball i hodet. Og jeg ønsker å kunne svømme i bassenget uten å bli sprutet ned.

Derfor er det så genialt at det finnes hotelltyper som dekker forskjellige behov. Ungdomshoteller og familiehoteller har det vært i mange år.

Ferie for ungdom

Da jeg var yngre og barnløs reiste jeg til Syden for fart og moro. Vi sov halve dagen og festet og danset hele natten. Det hadde jeg ikke fått til i dag om jeg så hadde ønsket det aldri så mye. Rockefoten er nesten parkert, og det er jeg glad for. Nå liker den seg best på en puff. Been there, done that. Alt til sin tid. Men vi hadde det gøy. Veldig gøy! Og stille var vi ikke.

We will, we will rock it!!

We will, we will rock it!!

Det er jo slik at ungdommer også kan lage mye støy. Derfor er det supert at det finnes hoteller bare for ungdom! Da kan de feste, spy og bråke så mye de vil uten å være til sjenanse for andre. Bortsett fra de som jobber på hotellet. Vi får håpe de får godt betalt.

Ferie for foreldre og barn

Så var det noen år hvor jeg også reiste til Syden med barn. Det er klart det er en fin ferieform når man har småbarn. Barn elsker jo vann! Gi barnet en strand eller et badebasseng, og det er opptatt hele dagen. Da blir det litt ferie for en dobbeltarbeidende alenemor også. Og finner barnet seg noen nye lekekamerater i tillegg, er det enda bedre.

Noen leker voksenferie :-)

Noen leker voksenferie :-)

Barnebassenger, leker og nye lekekamerater finnes det plenty av på familiehotellene, der er alt tilrettelagt nettopp for familier med barn. Både små og store (det gjelder nemlig ikke bare barna bestandig) kan hyle, skrike og sprute så mye de vil uten å være til sjenanse for andre. Bortsett fra andre foreldre, da. Mine barn og andres unger, vi kjenner den.

Noen voksne leker på ferie

Noen voksne leker på ferie

Ferie for voksne uten barn

Men nå var det altså voksenferie jeg var opptatt av. Og gjett!! Det finnes hoteller for voksne uten barn også. De siste årene har det kommet flere hoteller for voksne uten barn hvor man kan ha så mye voksenferie man bare vil. Aldersgrensen på disse hotellene er gjerne 16 år, noen ganger mer. Jeg bodde på et slikt hotellkompleks da jeg var på Rhodos i midten av juni. Og det ga mersmak!

Hotellet jeg bodde på heter Sunprime Miramare og ligger på vestkysten av Rhodos, i en by som heter Ixia. Der er det mye vind og rullesteinstrand, og stedet egner seg derfor ikke så godt for småbarn. Men man får en fantastisk solnedgang! Et utmerket sted for romantikere med andre ord.

Solnedgang på voksenfeire.JPG
Solnedgang på voksenfeire.JPG

Selve hotellet og området rundt var rent, pent og ryddig. Og bortsett fra rengjøringspersonalets livlige og høyrøstede samtaler tidlig om morgenen(?!), var det også stille og rolig. Jeg reklamerer ikke for Ving, men du kan lese mer om hotellet her.

Her er det lagune, ikke svømmebasseng. Bare se, ikke bade

Her er det lagune, ikke svømmebasseng. Bare se, ikke bade

Jeg bodde i 1. etasje til venstre

Jeg bodde i 1. etasje til venstre

Aktiv ferie for den som vil

Jeg kan fint ligge rett ut i horisontalen med en bok en hel uke. Men jeg foretrekker å legge inn noen treningstimer når det er mulig. Jeg har skoliose (skjev ryggrad) som kan gi en del smerter, og er derfor avhengig av å holde treningen ved like.

Det jeg synes er spesielt fint med Sunprime Miramare er at hotellet tilbyr flere typer trening som ikke koster noe ekstra:

  • Treningsstudio fra kl 07 til 22

  • Gruppetrening med flere ulike timer både morgen og ettermiddag

  • Felles vanngymnastikk hver dag kl 12

  • Tennisbaner

Voksenferie.jpg

Selv deltok jeg på yoga én morgen og trente styrke to ettermiddager. Man skal ikke overdrive heller, det er tross alt ferie.

Beviset!

Beviset!

Hotellområdet er ganske stort og har også en gang-/joggesti på ca 1,4 km. En fin måte å begynne dagen for de som liker det. Det er for øvrig god trening for beina å ta en tur langs stranda også. Det er mer trening enn spasertur, spør du meg.

Og fordi svømmebassenget ikke var fullt av barn (eller brisne fedre med fotballer), gikk det faktisk an å svømme i det. Du kan svømme både langt og lenge. Faktisk så lenge at du kan kalle det trening, men bare hvis du vil.

Tilbudet på trening og andre aktiviteter varierer nok fra hotell til hotell og også mellom de ulike reiselivsoperatørene. Er det noe spesielt du er på jakt etter hvis du vil på en slik ferie, er det lurt å undersøke nøye før du bestemmer deg. Da får du det som du vil, og det er jo viktig når det er ferie.

Etter noen kjappe søk på nettet ser det ut til at både Ving, Apollo, Solia og Tui har hoteller bare for voksne.

Alle skal få!

Som nevnt er det ikke det at man ikke liker barn og ungdom. Men vi har forskjellig behov. Disse behovene kan endre seg flere ganger i løpet av livet og også fra ferie til ferie. En bestemor ville tatt med seg barnebarna på et familiehotell, men kanskje valgt et voksenhotell hvis hun skulle reist alene. Eller hvis hun skulle reist med den nye kjæresten. Joda, bestemødre kan få nye kjærester. Det er andre tider nå.

Enten man legger opp reisen sin selv, eller gjør som jeg og reiser charter, så koster disse feriene litt. Og når vi betaler tusenvis av kroner, så bør vi få det vi trenger eller har behov for, tenker jeg.

De voksne som reiser uten barn bør få voksenferie med fred og ro. De bør få slippe å ergre seg og føle seg som sure kjeftesmeller.

Barn og ungdom bør få anledning til å utfolde seg uten å bli hysjet på. Og ingen foreldre skal behøve å bli fornærmet fordi andre voksne sier ifra. – Kan du fjerne den våte dr....ungen fra håndkleet mitt?! Man kan jo ikke tørre å ta i dem selv.

En god ferie kan sammenlignes med en god natts søvn. Vi trenger alle søvn etter en lang dag, enten vi har vært på jobb eller ikke. Likeledes trenger vi ferie etter en et langt arbeidsår, og vi trenger sol etter en lang vinter. Er det ikke da viktig at vi får behovene våre innfridd i løpet av ferien?

Ved å velge riktig hotell er det store sjanser for at alle får valuta for pengene. Enten det er i form av fred og ro, vill festing eller lystig lek. For de fleste er det som regel et helt år til neste gang. Det er lenge å vente. God ferie!


Les også Liv og lære fra Rhodos. Det er et innlegg fra den samme ferien og handler litt om unge reiseledere.


Hva tenker du du om at det finnes hoteller for ulike grupper? Er det en god ting, eller burde vi tåle hverandre bedre?


 

 

 

 

 

 

 

Det er typisk å gå på søndagstur

Det er typisk å gå på søndagstur

Liv og lære på Rhodos

Liv og lære på Rhodos