Ann Katrin Johansen.png

Velkommen!

Er du lei av å gjøre ting alene fordi du ikke kjenner noen som liker det samme som deg?

Da trenger du å fylle opp vennekontoen din litt 🌺

Men det holder ikke bare å være blid og positiv og by på seg selv for å få nye venner.

Du trenger noe godt verktøy i tillegg.

For riktig verktøy er halve jobben, ikke sant?

Jeg lærer deg hvordan du kan bruke internett og sosiale medier, for eksempel Facebook, til å finne andre voksne som er midt i blinken for deg!

Du kan begynne med å ta testen Finn den rette vennetypen for deg!

Hilsen Ann Katrin

3 måter voksne kan få nye vennskap til å vare

3 måter voksne kan få nye vennskap til å vare

Fellesskap, tid og møtesteder er viktig for å få nye vennskap til å vare

Fellesskap, tid og møtesteder er viktig for å få nye vennskap til å vare

- Grethe er jammen en hyggelig dame, tenker du der du sitter på bussen hjem. Det er fint å ha noen å gå på gallerier og museum sammen med. Jeg kjenner jo ingen andre som liker det. Jeg håper virkelig vi kan få dette vennskapet til å vare!

Glad og forventningsfull over den nye venninnen drar du hjem.

Men hvordan er fortsettelsen?

Er du en av de som synes det er vanskelig å ta opp tråden og foreslå å møtes igjen?

Å få nye vennskap til å vare krever innsats fra begge parter. Hvis begge venter på at den andre skal ta initiativet, så kan nye vennskap få en brå stopp. Men det finnes ting du kan gjøre for å lykkes med både langvarige vennskap og nære vennskap.

For denne problemstilling gjelder ikke bare for det første møtet. Den gjelder i hele vennskapets levetid. Det viser seg at relasjoner hvor partene har noe felles, viser hverandre oppmerksomhet, gjør ting sammen og har steder å møtes, har størst sjanse for å bli langvarige og nære vennskap.

Det vesentlige ved lykken er ikke rikdom og nytelse, men aktivitet, den frie utfoldelsen av evner, samt vennskap med gode mennesker.
— Aristoteles

Tror du at vennskap oppstår helt av seg selv?

De siste 3 årene har jeg jobbet med temaet vennskap i voksen alder og skrevet artikler på denne bloggen, Fortell det til Ovanda.

For meg ser det ut til at mange tar veldig lett på dette med vennskap. Ikke fordi venner ikke er viktig for dem. Det er heller innsatsen det skorter på.

Noen tror at vennskap er noe magisk og helt tilfeldig som kan oppstå mellom mennesker. Det er jeg helt enig i!

Men vil det skje hvis du sitter hjemme og venter? Hvis du ikke gjør deg synlig og tilgjengelig for andre? Hvis du for eksempel bare skroller på Facebook i stedet å bli kjent med folk?

Lære å lage en Facebook-profil som gjør at andre får lyst til å bli kjent med deg. Meld deg på gratis minikurs her:

Lesetips: Hvorfor en medlemsportal kan være bedre enn et nettkurs

Det er større sjanse for at det vil skje deg magiske ting hvis du legger til rette for det. Og det er større sjanse for at magien blir langvarig hvis du vet hvordan du skal ta vare på den.

For det er også de som tror at vennskap går av seg selv når man først har blitt litt kjent med noen. Tror du også at det er så enkelt? Hva da hvis begge venter på at den andre skal ta kontakt?

Det finnes en tredje gruppe også: De som har mislyktes før og som derfor tror at vennskap ikke er for dem.

Hør her, det er noen som passer for deg! Uansett hvordan du er, så finnes det andre som ligner og forstår deg. Du trenger bare å finne dem. Og når du gjør det, vil det hjelpe deg at du vet hvordan du kan lykkes med nye vennskap. 

Du er ikke alene om å ønske deg nære venner. Faktisk er det hele 1 av 4 voksne som ikke har noen de kan dele problemene sine med (Kitestring).

Vennskap utvikler seg og blir nærere over tid

Vennskap utvikler seg og blir nærere over tid

Begge parter har ansvar for at vennskapet skal bestå

Det kan være en god regel i vennskap at man tar initiativet hver sin gang (eller sånn omtrent).

Hvis det var Grethe som foreslo det første møtet, er det din tur neste gang. Men hvis det er Grethe sin tur og hun av en eller annen grunn ikke gjør det? Kanskje hun er sjenert eller usikker på om du ønsker å møte henne igjen.

Usikkerhet i nye vennskap er helt vanlig. - Likte hun meg? - Er jeg bra nok? - Tenk hvis hun synes jeg er kjedelig? - Synes hun jeg snakker for mye, for lite, for høy, for lavt?

Frykten for å ikke bli likt eller ikke være bra nok, kan ofte føre til at vi ikke følger opp eller vedlikeholder vennskap.

Og blander vi inn litt stolthet i tillegg, så tenker du kanskje:

- Hvis ikke hun gidder å ringe, så gidder i alle fall ikke jeg!

Og trøster deg med at da var det sikkert ikke meningen at det skulle bli noe vennskap? Tja, det spørs om det er helt riktig.

Lesetips: Slik kan du få nye venner som voksen

Vennskap i voksen alder er litt vanskeligere enn da vi var yngre. Det er sikkert mange grunner til det, men jeg vet om én viktig grunn:

Vi er blitt mer selektive med årene. Vi gidder ikke hva som helst lenger. Vi vil ha venner som vi har noe til felles med, slik at vi har noe interessant å snakke om og ting å finne på som begge liker.

Og når du finner de rette vennene for deg, så ønsker du at de skal bli en stund, ikke sant?

Les også: Hvorfor er det vanskelig å få venner i voksen alder?

Finne og beholde nære venner i en moderne verden

Kitestring er et uavhengig prosjekt ledet av Ryan Hubbard fra USA og Robin Parkin fra Australia. I prosjektet ble det gjort en undersøkelse for å se nærmere på vennskap og hvordan vi best kan etablere og vedlikeholde nære vennskap i en moderne verden.

Resultatet av denne undersøkelsen er rapporten Finding and keeping close friends in the modern world. Hvis du ønsker å lese den, kan du laste den ned gratis.

Ved å integrere virkelige menneskers erfaringer med samfunnsvitenskap, fant de fram til nye ideer og handlingsmuligheter. De intervjuet mødre, fedre, tanter og besteforeldre. Menn, kvinner, homoseksuelle, heteroseksuelle, gifte og single, og aldersspredningen var 20 til 80 år.

De fant tre innsikter som åpnet for nye muligheter til å utvikle nære vennskap.

Vennskap blir nærere gjennom felles verdier, interesser og aktiviteter

Vennskap blir nærere gjennom felles verdier, interesser og aktiviteter

3 måter du kan få vennskapene dine til å vare

  1. Finn venner som har noen av de samme interessene og verdiene som deg

    Ifølge Kitestring knytter ikke mennesker seg til hverandre direkte. Vi knytter oss til hverandre gjennom noe utenfor oss selv, som aktiviteter, opplevelser, erfaringer, grupper eller noe annet vi har felles.

    Jo flere tilknytningspunkter, jo større sjanse er det for at vennskapet vil vare.

    Hvis du og Grethe kun har interessen for gallerier og museer felles, er det mindre sjanse for at dere utvikler et dypt vennskap.

  2. Gi nye vennskap tid til å utvikle seg til nære vennskap

    Vennskap blir nærere gjennom små ting eller aktiviteter som gjentar seg over tid. Det betyr at du hele tiden må styrke det nye vennskapet ved å vise den andre interesse og oppmerksomhet, foreslå nye møter, gjøre ting sammen osv.

    Hvis du og Grethe tror at vennskapet vil utvikle seg av seg selv og på et blunk, så blir det antakelig ikke noe nært vennskap.

    Det gjelder også hvis begge venter på at den andre skal ta kontakt. For å lykkes med vennskapet må dere velge å bygge og investere i form av initiativ, oppmerksomhet og ikke minst tid.

  3. Finn gode «beholdere» for vennskapet

    Vennskap trenger også noe som holder det sammen. Noen eksempler på slike «beholdere» kan være felles aktiviteter som kino, treningsturer og møte i boksirkelen. Det vil si ting dere gjør sammen med jevne mellomrom og som begge liker.

    Andre beholdere for vennskap er arbeidsplassen, idrettslaget, treningssenteret, bridgeklubben, syklubben eller andre møteplasser og situasjoner.

    På samme måte som med felles interesser, er det nødvendig med mer enn én beholder for å få vennskapet til å vare. Derfor trenger du og Grethe flere beholdere enn gallerier og museer.

    Det er også viktig med nok luft i beholderne så de ikke blir for tette.

Å utvikle et nært og varig vennskap er et samarbeid

Å utvikle et nært og varig vennskap er et samarbeid

Nære vennskap er lettere enn du tror

Et vennskap går begge veier. Det handler om å gi og få, og det handler om at begge må ønske å investere i vennskapet.

Når du har et vennskap du ønsker å ta vare på, så vær lederen og ta kontakt selv om den andre ikke gjør det. Da hopper du bukk over usikkerheten og unngår unødige misforståelser. Det er først etter en stund du vet om vennskapet er verdt å satse på eller ei.

Du kan tenke på et nytt vennskap som en plante som trenger nok lys, luft, næring og plass til å vokse seg sterkt. Lykke til!

Hva tenker du om vennskap i voksen alder? Er det noe det går an å lære, eller er det noe som går av seg selv?

I vennskapsportalen Ovandas vennepunkt kan du lære mer om vennskap og hvordan du bruker internett og sosiale medier til å finne de rette vennene og nye ting å holde på med. Og det gjør du sammen med andre voksne som ønsker det samme.

Lære å lage en Facebook-profil som forteller hvem du er og hva du er interessert i. Meld deg på gratis minikurs her:

Synes du dette var et nyttig innlegg som flere bør få glede av? Da blir jeg veldig glad hvis du deler det 🌺

Deleknappene ligger helt nederst på siden sammen med kommentarfeltet.

Du kan også følge Fortell det til Ovanda på Bloglovin.

Snart pensjonist? Forbered deg til pensjonistlivet med Ovandas vennepunkt

Snart pensjonist? Forbered deg til pensjonistlivet med Ovandas vennepunkt

Hvorfor bør voksne bruke sosiale medier?

Hvorfor bør voksne bruke sosiale medier?