Fortell det til Ovanda

Tiden flyr, ikke sant?

Vi kan ha mange opplevelser og aktiviteter som venter på oss,

Det kan fremdeles være mye å undre seg over,

Det er aldri for sent å begynne med noe nytt,

… selv om vi blir eldre.

Her får du alltid svar hvis du forteller.

Slik kan du få nye venner som voksen

Slik kan du få nye venner som voksen

Nye venner.jpg

Er du ensom? Kjeder du deg litt? Lyst til å finne på noe, men har ingen å gjøre det med? Da trenger du antakelig noen nye venner.

Jeg vet at mange synes det er vanskelig å få nye venner i voksen alder. Men jeg har en god nyhet, det ER mulig! Det er flere måter å gjøre det på, selv for oss «litt oppi åra». Men du må være villig til å gjøre noe aktivt for å få det til.

Det aller første du kan gjøre er selvfølgelig å spørre noen du allerede kjenner. Har de lyst til å bli med på noe? Det er jo ikke helt umulig at de også trenger en ny hobby eller aktivitet. Da er dere to eller flere som kan finne på noe sammen. Jo flere, jo bedre, har jeg hørt.

Det behøver jo ikke være noe nytt eller halsbrekkkende heller. Kanskje kan dere ta en tur på kafé eller kino (litt oftere), eller gå en tur, rett og slett.

Nye venner.jpg

Hvis du ikke har noen å spørre, eller de spurte ikke er interessert, da må du finne noen andre. Det er jo litt trist om du ikke får gjort det du drømmer om bare fordi du ikke kjenner noen som har lyst til det samme?

Livet er for kort til å sitte på gjerdet. Det eneste som kan skje der er at du faller ned.

Jeg kan ikke gi deg noen fasit, men jeg kan gi deg noe tips på veien.

Hvordan finne nye venner i voksen alder?

Ifølge den kanadiske forfatteren Julien S. Bourrelle er det lettere å utvikle vennskap når vi gjør noe sammen.

“Kanskje det kan være en god måte å bevare vennskap på også?” tenkte jeg da jeg leste om Bourrelle.

Bourrelle har skrevet  «The Social Guidebook to Norway» som ser på norske sosiale normer. På norsk har boka fått tittelen Nordmenn. Han har også skrevet Nordmenn 2 vennskap og kjærlighet.

Aktivitet kan altså være et godt utgangspunkt. Du trenger å finne personer eller grupper som er interessert i det samme som deg.

Hvor kan du finne nye venner?

Har du allerede en spesiell hobby eller aktivitet du vil dele med noen? Eller er det en hobby eller aktivitet du har lyst til å begynne med?

Det er helt sikker flere som kunne tenke seg det samme. En annen ting som også er sikkert, er at det er flere som trenger noen å gjøre ting sammen med. Dere trenger bare å finne hverandre.

Her er noen forslag til hvordan du kan finne nye venner:

 • Meld deg på kurs.

 • Meld deg inn i foreninger eller organisasjoner.

 • Finn grupper på Facebook.

 • Meld deg som frivillig og vær aktivitetsvenn eller støttekontakt for noen som trenger det.

Nye venner.jpg

Med dagens internett  skulle det ikke være så altfor vanskelig. Der finnes «alt». Du kan google (søke etter) aktuelle kurs, foreninger og organisasjoner på stedet der du bor. Det samme kan du gjøre på Facebook.

Facebook er full av ulike personer og grupper som er interessert i alt mulig rart.

Facebook er kanskje best egnet til å finne fram til en hobby eller aktivitet, men jeg er sikker på at folk også får nye venner der. Det finens i alle fall et utall grupper og sider for forskjellige interesser.

Nettsteder for nye venner

Det finnes flere egne nettsteder også hvor du kan komme i kontakt med  andre. Her er noen eksempler:

Aktivitetsvenner.no (bare venner)

Sidetmedord.no (venner)

Tinder.no (både venner og kjæreste)

Aktivitetsvenn.no er et nettsted jeg selv har litt erfaring med.

Nettstedet er helt klar på at det ikke er en datingside. Skjønt jeg har hørt om de som prøver seg. Det er jo alltid noen som ikke følger spillereglene, men det er nok ikke noe stort problem. Da er det i tilfellet bare å si takk, men neitakk.

På velkomstsiden til aktivitetsvenner.no står det:

«Ved å gjøre aktiviteter med nye personer kan du lett utvide vennekretsen og nettverket ditt der du bor. 

Har du f.eks lyst til å gå på ski om et par dager, men venner og kjente er opptatt eller deler ikke din interesse? Her kan du finne en trivelig person å trene med - eller dra på kurs sammen med…»

Det er gratis å være medlem på aktivitetsvenner.no. Det du må gjøre er å registrere deg og legge inn informasjon om deg selv. For eksempel hva slags mennesker du ønsker å bli kjent med, hvilken aktiviteter du ønsker selskap til og hvor du bor.

Jeg har undersøkt litt og sett at det er noen blandede erfaringer med aktivitetsvenner.no.

Noen synes det er vanskelig å få kontakt. Men det er også flere som sier de har fått gode venner på den måten. Selv har jeg vært på foredrag, stand up og restaurant med en annen hyggelig dame flere ganger.

Slik gjør du hvis du har lyst til å prøve aktivitetsvenner.no eller et lignende nettsted:

Forberedelsen

 1. Registrer deg og legg inn nødvendige opplysninger om interessene dine. Vær ærlig på hva du ser etter i en ny venn eller aktivitet.

 2. Gjør deg litt kjent med nettstedet og hvordan det fungerer.

Søkeprosessen

 1. Sjekk når en person var aktiv sist. Det kan være lurt å velge personer som bruker aktivitetsvenner.no aktivt. Noen er kanskje bare innom en gang i blant. Da kan det ta lang tid før du får svar, hvis du får noe.

 2. Søk etter noen som liker det samme som deg. En person som vil hoppe i fallskjerm eller gå Besseggen er nok ingen god match for en med høydeskrekk.

 3. Ikke bli lei deg hvis du ikke får svar etter å ha tatt kontakt med noen. Det er ikke alle som er like «seriøse» eller “veloppdragne”.

 4. Ikke vær redd for å avtale et møte ganske fort, gjerne på et offentlig sted. Det er jo ikke «brevvenner» du ser etter.

Nye venner

Det første møtet

 1. Er det litt i overkant spennende? Nesten så du har lyst til å droppe hele greia? Husk da på at sånn er det sikkert for den andre også. Som regel går det over så fort dere har hilst på hverandre.

 2. Bli heller ikke lei deg om kjemien ikke stemmer. Du kan ikke passe sammen med alle. Det kan derfor være nødvendig å møte flere før du eventuelt treffer noen det klaffer med.

Hvordan lykkes du med nye vennskap

“Hvordan skal jeg oppføre meg?” tenker du kanskje? Du møter jo et menneske du aldri har sett før. Og førsteinntrykket er som kjent ganske viktig.

Ikke vær redd, jeg har noen tips her også:

 • Vis interesse for den andre personen. Lytt og still spørsmål. (Folk flest elsker å snakke om seg selv. Du kan få en venn for livet bare ved å være en god lytter. Litt spøkefullt sagt.)

  Jeg har tidligere skrevet innlegget Kunsten å snakke sammen. Det kan du lese her som en liten forberedelse.

 • Fortell om deg selv, men ikke utlever deg. Det tar tid å bygge opp et vennskap. Det handler blant annet om tillit.

 • I starten kan det være lurt å si noe om hva slags vennskap du ønsker deg. Vil du ha et nært vennskap med noen du kan møte ofte? Eller ønsker du å gjøre noe sammen litt med sporadisk?

  Kanskje vet du det ikke der og da, og da kan det være OK å si det også.

 • Ikke begynn det nye vennskapet med å fortelle om alle sorger og skuffelser du har opplevd i livet. Forsøk å være positiv.

 • Vær litt morsom hvis du kan. Det er ingenting som løser opp stemningen så godt som en god latter. Da får du også testet om dere har samme form for humor.

 • Alkohol løser også opp stemningen. Men det kan være lurt å unngå alkohol på det første møtet. Du trenger dømmekraften din.

 • Vær blid og hyggelig.

Nye venner.jpg

Mange grunner til hvorfor du trenger nye venner

Kanskje du har opplevd det samme som meg? I travle perioder av livet har det vært vanskelig å holde vennskap ved like. Tid til familie og kjæreste, jobb og utdanning, har gått på bekostning av vennene.

Jeg var enslig forsørger i mange år. Når du er i full jobb og alene med barn, blir det ikke mye tid og overskudd igjen. Jeg hadde heller ikke barnefri annenhver helg og tre uker hver sommer som er vanlig i våre dager. Da sier det seg selv at det blir vanskelig å pleie vennskap. Tiden gikk med til barn, hus og jobb. Etter noen år begynte jeg også på videreutdanning, og da ble det samme historien om igjen.

Det kan være mange andre grunner også til at du ønsker deg nye venner:

 • Du kan ha mistet venner på grunn av samlivsbrudd eller dødsfall.

 • Du kan ha mistet venner på grunn av sykdom.

 • Du har kanskje gått av med pensjon og fått mindre nettverk av den grunn.

 • Du kan ha flyttet til et nytt sted hvor du ikke kjenner så mange.

 • Vennene kan ha flyttet.

 • Du har gode venner, men de er ikke interessert i det samme som deg.

 • Du har gått lei de vennene du har.

Dette er naturlige grunner alle sammen. Det er derfor ikke noe i veien med deg selv om du kanskje føler deg litt venneløs. Det er ingenting å skamme seg over.

Livet er ingen popularitetskonkurranse. Men det er viktig at du har det bra. Trenger du noe for å få en bedre livskvalitet, så bør du skaffe deg det.

Det er faktisk ganske vanlig at venner kommer og går i årenes løp. Å ha de samme vennene gjennom et helt liv er sikkert kjempefint for de som opplever det. Men det er ikke alle som er så heldige.

Gjør deg tilgjengelig for nye venner

Uansett hva årsaken er, en dag sitter du der og har fått bedre tid. Du har lyst til å gjøre noe morsomt, interessant eller spennende. Du har lyst til å utnytte fritiden din litt bedre. Men så har du ingen å gjøre det sammen med.

Husk da at det er flere der ute som har det på samme måten. For at dere skal kunne finne hverandre må du gjøre deg selv tilgjengelig for andre. Det må være mulig å finne deg. Det er det ikke hvis du bare sitter hjemme og sturer.

Derfor bør du være på arenaer hvor du møter andre mennesker. Forsøk å være åpen og interessert i andre.

Det kan godt hende at du ikke har lyst til å gjøre noen av de tingene jeg har foreslått her. Det gjør ingenting. Men kanskje det har gitt deg inspirasjon til å gjøre noe annet? Det er bare du som vet hva som er riktig for deg.

Noen ganger er det å begynne å tenke over situasjonen en god start, så kommer ideene etterhvert. Jeg håper dette innlegget kan hjelpe deg et stykke på veien.

Nye venner.jpg

Er du litt usikker? Høres det litt skummelt ut? Du kan lese mer om å få venner i voksen alder i artiklene under Kilder og lesetips.

Har du allerede erfaring med å få nye venner i voksen alder? Skriv gjerne og fortell oss andre om det. Ved å dele kan vi støtte hverandre og gi hverandre tips og råd.

Jeg har laget en PDF med en oppsummering av dette innlegget i tilfellet du ønsker å skrive det ut. Se nederst i innlegget.

Lykke til!

Det kommer lite i en lukket hånd og et lukket sinn.


Helt annerledes julegavetips!

Helt annerledes julegavetips!

9 grunner til å skrive seg på e-postlister

9 grunner til å skrive seg på e-postlister