Fortell det til Ovanda

Tiden flyr, ikke sant?

Vi kan ha mange opplevelser og aktiviteter som venter på oss,

Det kan fremdeles være mye å undre seg over,

Det er aldri for sent å begynne med noe nytt,

… selv om vi blir eldre.

Her får du alltid svar hvis du forteller.

TV-slave på avvenning

TV-slave på avvenning

Del 1: Jeg, en TV-slave?

Del 2: Alle ser på søppel-TV

Stemmen ble tydeligere etterhvert. Det var bare å innrømme det. Jeg var TV-slave. Hvis jeg skulle få et mer aktivt og kreativt liv, måtte jeg på avvenning.

TV-slave.jpg

Jeg klarte det! Jeg har funnet  noe som gjør at jeg ikke lenger kaster bort dyrebar tid med å se på TV. I stedet har jeg funnet noe som lindrer min kreative uro og dårlige samvittighet. Noe jeg synes er kjempegøy å holde på med. Jeg er så glad!

Ifølge NRKs årsrapport for 2017 var det 85 % av oss som brukte NRK hver dag. (klikkbar lenke)

Kantar, som er ledende på analysebasert rådgivning i Norge, opplyser at vi så på TV gjennomsnittlig 2 timer og 30 minutter hver dag i 2017. (klikkbar lenke)

Det er ganske mye tid vi kunne brukt til noe annet.

Gjelder dette for deg også? Tilbringer du kveldene alene med TV eller en annen skjerm som selskap? Det kan ofte være sånn for oss godt voksne, spesielt hvis vi bor alene. Det vet jeg så altfor godt.

Vil du ha litt hjelp til å komme i gang med noe nytt? Da kan jeg hjelpe deg litt på vei.

Hvorfor ser du mye på TV?

Det er noe som heter at hvis du gjør det du alltid har gjort, så får du det livet du alltid har hatt. Det må altså en endring til. Og den endringen må du stå for selv. Du må i det minste starte prosessen. Noen ganger er det nok, resten går av seg selv. Du kan begynne med å tenke over hvorfor du gjør det du gjør.

Hvorfor blir du sittende foran TV time etter time?

Forsøk å finne tre grunner. Når du har gjort det kan du lese videre.

TV både gir og tar

Fra TV får du både underholdning, spenning, avslapning og sist, men ikke minst, selskap. Du får «treffe» mange morsomme og spennende mennesker og dyr. Du får være med på spennende reiser og opplevelser i både innland og utland. Hvis du er sportsfanatiker, er du med på spennende konkurranser med både seire og tap. Klart det er gøy! Klart det er behagelig å få opplevelsene servert rett i godstolen så å si.

Hvis TV-karakterene bråker, kan du dempe dem. Hvis de irriterer deg, kan du skjelle dem ut. Hvis du blir skikkelig lei dem, kan du velge noen andre. For hjemme hos deg er det bare du som bestemmer. Klart det er fint!

Har du det også sånn?

Det er jo ikke feil å se på TV i seg selv. Og det er helt greit å ha noen guilty pleasures. Jeg har beholdt noen av mine. Jeg er jo ingen fanatiker heller. Det er når TV tar så mye tid at du går glipp av noe annet at det blir et problem. Her er noen eksempler på hva du går ikke får ved å se mye på TV:

  • Samvær med andre mennesker

  • Tid til andre aktiviteter og oppgaver

  • Tid til trening og morsjon

  • Nok søvn

Dette gjelder all skjermbruk og ikke bare TV.

TV-slave.jpg

Det er mange lærerike og opplysende programmer på TV-skjermen. Og det er mange dårlige. Antakelig ser du også en del søppel-TV. Tenk hvis du i stedet hadde brukt litt mer av fritiden din til å bli sprekere, lære noe nytt eller bli flinkere i noe du allerede kan.

La oss si at du ikke skal se på TV på én uke. Hva ville du brukt fritiden din til denne uka?

Finn minst tre aktiviteter du kunne tenke deg å holde på med.

Avvenningen

Én ting er jeg sikker på. Hvis du skal klare å redusere tiden du bruker på TV, så må du finne noe annet i stedet. Du må bytte ut TV med noe som er morsommere og mer inspirerende. Da er det ikke sikkert du vil savne det engang.

TV-slave.jpg

Hvis du bare slår av TV og sitter der, kommer du til å sprekke før eller siden. Du trenger derfor minst én god erstatning, kanskje flere.

Her er noe du kan tenke over når du skal finne en ny hobby eller aktivitet:

  • Vil du ha en hobby du kan drive med alene eller sammen med andre?

  • Vil du ha en hobby du kan holde på med hjemme eller andre steder, for eksempel utendørs?

  • Vil du ha en hobby som kan få deg i bedre form, for eksempel trening?

  • Har du behov for en aktivitet som får deg i bedre balanse, for eksempel yoga eller mindfulness?

  • Ønsker du å holde på med noe mer kunstnerisk, for eksempel maling eller fotografering?

  • Ønsker du å begynne med håndarbeide, for eksempel strikking eller treskjæring?

Du har jo allerede funnet tre aktiviteter du kunne tenke deg å bytte ut TV med. Hvordan ser disse aktivitetene ut i forhold til de punktene jeg har nevnt over?

Selv har jeg funnet en aktivitet som jeg skal holde på med hjemme stort sett, men noen av oppgavene krever at jeg må utenfor døra. Dessuten er aktiviteten kontaktskapende også. Kan du gjette hva det er?

TV-slave.jpg

Når du har kommet i gang med en ny hobby eller aktivitet som du interesserer deg for, er det ikke vanskelig å se mindre på TV. Det er min erfaring, og jeg håper du vil oppleve det samme. Det er et forsøkt verdt!

Det eneste du kanskje ikke får mer tid til er søvn. Når du har funnet en ny hobby som du blir oppslukt av, da flyr timene!

Skriv gjerne i kommentarfeltet direkte på bloggen eller på Facebook hvis du har spørsmål eller egne erfaringer med å komme i gang med nye aktiviteter. Kanskje du også kan komme med tips til oss andre?

Lykke til!

Du kan leve lenge uten å bli gammel

Du kan leve lenge uten å bli gammel

Alle ser på søppel-TV

Alle ser på søppel-TV