Fortell det til Ovanda

Tiden flyr, ikke sant?

Vi kan ha mange opplevelser og aktiviteter som venter på oss,

Det kan fremdeles være mye å undre seg over,

Det er aldri for sent å begynne med noe nytt,

… selv om vi blir eldre.

Her får du alltid svar hvis du forteller.

Du kan leve lenge uten å bli gammel

Du kan leve lenge uten å bli gammel

Ikke gammel 3.jpg

Jeg mener at du kan det. Spørsmålet er heller hvordan. Hvordan leve lenge uten å bli gammel?

Hva legger du i begrepet gammel? Er det bare antall rynker eller år, eller kan det også ha noe å gjøre med innstillingen til livet og hva vi fyller det med?

Hvis det bare handler om antall år, da tar jeg selvfølgelig helt feil. Årene går og vi blir eldre. Det får vi ikke gjort noe med. Men hvis det handler mer om innstilling og aktivitet, er du enig med meg da?

Aldring er endring

Det å bli eldre må nødvendigvis prege deg, både innvendig og utvendig.

Livet fører med seg både oppturer og nedturer. Sånn er det for alle. Det er gode og dårlige erfaringer som gjør at du utvikler deg som menneske. Du får mer livsvisdom og blir tryggere på deg selv. Og takk for det.

Lesetips: Rike gave, sier noen

Samtidig endrer du deg utseendemessig også. Det setter du kanskje ikke like stor pris på. Men gjør det noe? Er det ikke bedre å være litt klokere og tryggere enn ung og rynkefri? Hvis du er misfornøyd når du ser deg i speilet, så ta av deg brillene. Funker like bra som Photoshop!

Gammel.jpg

Lesetips: Tyter du også ut på midten?

Den livsvisdommen du har fått gjennom et langt liv har ikke kommet gratis. Men den har lært deg noe. Og da er det vel mer riktig å si du blir en bedre versjon av deg selv, i stedet for å si at du blir gammel? Jeg velger å se på det sånn.

Både aldring og endring har med tid å gjøre. Og det med tid jeg er litt opptatt av. Tiden kan du til en viss grad bestemme over. Du kan for eksempel bestemme om du vil bruke den til nye opplevelser i livet.

Lesetips: Tiden er et redskap

Lesetips: En reise i tiden

Reiser og opplevelser

Ideen til overskriften til dette innlegget fikk jeg fra den britiske forfatteren Jonathan Swift (1667–1745). Han skal visstnok ha sagt:

Every man desires to live long, but no man would be old.

Det har han sikkert helt rett i. Sånn var det den gang, og sånn er det nå.

Jonathan Swift er mest kjent for reiseberetningen Gullivers reiser (klikkbar lenke). Ifølge Wikipedia ble boka skrevet i 1726 og er en kritisk allegori om samtiden. Den har en satirisk innfallsvinkel på den menneskelige natur, og er en parodi på den litterære undersjangeren kalt for «skipperskrøner». Den er i dag en klassiker innen engelsk litteratur.

Det var dagens korte litteraturforedrag. Boka kan absolutt anbefales, men grunnen til at jeg nevner den er egentlig ordet opplevelse. Gulliver var nemlig en nysgjerrig kar som reiste og opplevde verden. Som kaptein på en skute som forliser havner Gulliver i fire forskjellige verdener. Hver verden er helt forskjellig fra de andre, og han lærer noe nytt på hvert sted.

Gulliver var nok ikke en kar som ble gammel før tiden.

Lesetips: Er voksenferie noe for deg?

Utnytt tiden

Neste år fyller jeg 60 år. Det betyr at jeg er mye over halvveis i livet. Jeg begynner å få hastverk! Ikke fordi jeg fyller 60 år, men fordi jeg fram til nå ikke har vært spesielt flink til å fylle tiden med opplevelser. Jeg er en hjemmekjær enstøing, og det kan bli litt ensforming for å si det forsiktig. Og veldig mye TV.

Nå har jeg jo begynt å blogge for å få et rikere liv, og det er mer tidkrevende enn jeg visste om på forhånd. Jeg lærer mye nytt, men opplever jeg noe særlig mer? Tja. Ikke hvis jeg blir sittende her ved tastaturet.

Du kan ikke reise verden rundt eller hoppe i fallskjerm hver gang du trenger nye opplevelser. Det er derfor viktig å se gleden også i det små. Heldigvis, for jeg har skikkelig høydeskrekk. Ikke liker jeg fart heller. Så fallskjermhopp eller berg- og dalbane er helt uaktuelt for meg. Tror jeg.

Gammel.jpg

Men jeg har planlagt en tur til Kiel med moren min snart. Det er ikke det mest spennende reisemålet, men det er et avbrekk fra hverdagen. Det gir meg også anledning til å være litt mer sammen med «mutter’n». Det kan bli spennende nok det. Hvis vi tenker høy sjø og paraplydrinker.

Kan nytes uten alkohol

Kan nytes uten alkohol

Nye opplevelser

Variasjon er nøkkelordet, tenker jeg. Hvis du ikke skal stå på stedet hvil, så må du innimellom gjøre noe nytt. Du må gjøre noe du ikke har gjort hundre ganger før. Det krever litt mer av deg, selvfølgelig. Det krever mer initiativ og planlegging å finne på nye aktiviteter enn å gjøre det du pleier å gjøre. Hvis du i tillegg bor alene… Vel. For mange aleneboere er det utfordrende nok å finne noe å fylle fritiden med, om det ikke skal være nye aktiviteter også. Det vet jeg alt om.

Jeg tenker at det er nettopp det å lære og oppleve noe nytt som gjør at du ikke blir gammel. Nye erfaringer og opplevelser gjør at du hele tiden er i utvikling. Selv om du blir eldre, blir du ikke bli gammel.

Livet er en reise

Livet blir jo ofte sammenlignet med en reise, en reise hvor du er i bevegelse og utvikler deg. Enten reisen blir kort eller lang, så vet vi at den ikke varer evig. Derfor bør livsreisen inneholde noe av verdi, tenker jeg, noe som gir oss glede, spenning, utfordringer eller erfaringer, noe vi lærer og utvikler oss av.

Det er noe som heter at hvis du gjør det du alltid har gjort, så får du det livet du alltid har hatt.

  • Er du fornøyd med det livet du har? Da trenger du ikke endre på noe.

  • Ønsker du deg litt mer innhold i livet? Da er det kanskje på tide å finne på noe nytt.

  • Er det kjedelig å gjøre ting alene? Det kommer et innlegg om det snart.

Skriv gjerne i kommentarfeltet direkte på bloggen eller på Facebook hvis du har spørsmål eller egne erfaringer med å komme i gang med nye aktiviteter. Kanskje du også har noen tips?

Lykke til!


Fortell det til Ovanda har en kategori som heter Aktiviteter. Der finner du flere innlegg om nettopp aktiviteter.

Jeg har også skrevet et par andre innlegg om alder:

9 grunner til å skrive seg på e-postlister

9 grunner til å skrive seg på e-postlister

TV-slave på avvenning

TV-slave på avvenning