Ann Katrin Johansen.png

Velkommen!

Er du lei av å gjøre ting alene fordi du ikke kjenner noen som liker det samme som deg?

Da trenger du å fylle opp vennekontoen din litt 🌺

Men det holder ikke bare å være blid og positiv og by på seg selv for å få nye venner.

Du trenger noe godt verktøy i tillegg.

For riktig verktøy er halve jobben, ikke sant?

Jeg lærer deg hvordan du kan bruke internett og sosiale medier, for eksempel Facebook, til å finne andre voksne som er midt i blinken for deg!

Du kan begynne med å ta testen Finn den rette vennetypen for deg!

Hilsen Ann Katrin

Kunsten å snakke sammen

Kunsten å snakke sammen

Snakke sammen.jpg

Det er ikke alle som behersker kunsten å snakke sammen like godt. De fleste av oss er virkelig gode til å snakke. Hvorfor er vi ikke like flinke til å lytte?

Hvis vi bryr oss om de vi snakker med, så skulle jo det være ganske enkelt. Er du ikke enig?

Snakke til og snakke sammen

Det er forskjell på å snakke til og snakke sammen. Å snakke sammen forutsetter at vi er interessert i den andres meninger og synspunkter.

Men ofte er vi mest opptatt av å få frem vårt eget budskap og hører ikke ordentlig hva den andre sier. Da snakker vi til.

Men det er de færreste av oss som liker ikke å bli snakket til. Vi vil bli snakket med. Det er det som gir oss noe av verdi.

Den gode samtalen handler først og fremst om dialog. En dialog preget av gjensidig åpenhet og velvilje. Vil du ha en god samtale, må du lytte aktivt til hva den andre sier.

Med aktiv lytting mener jeg at du lytter oppmerksomt og interessert til det den andre sier.

Hvis du følger godt med på andres diskusjoner, kan du noen ganger oppdage at diskusjonspartnerne egentlig er enige. Men de snakker forbi hverandre fordi de ikke lytter. De snakker ikke sammen.

Mens den ene snakker, så forbereder den andre hva hun skal si neste gang. Hun er mest opptatt av å få fram sine egne synspunkter. Aller helst vil hun overbevise den andre om hva som er rett.

Hvordan kan du høre hva som blir sagt hvis du samtidig sitter og tenker på ditt neste innlegg?

Slik kan du bli en bedre samtalepartner:

  • Lytt aktivt til hva den andre sier.

  • Svar på en måte som viser at du har hørt hva den andre har sagt.

  • Del dine egne meninger eller historie.

  • Lytt aktivt når den andre svarer på det du har sagt.

Den gode samtalen kjennetegnes av at vi lytter og veksler på å ha ordet.

Snakke sammen

Vi lærer av hverandre når vi snakker sammen

Det eneste du oppnår ved enveiskommunikasjon er å få lettet hjertet. Nå skal vi ikke undervurdere det. Det gir en god følelse å få lettet på trykket. Du kjenner følelsen? “Endelig fikk jeg sagt det til noen!” Det er noe alle kan ha behov for.

Noen ganger tar du kanskje ordet - og beholder det fordi du har så mye på hjertet. Da er det viktig at du lar den andre få slippe til på samme måte senere i samtalen. Eller ved en annen anledning.

"Hver sin gang", tenker jeg noen ganger. Det du tar må du også kunne gi tilbake. Andre kan også ha behov for å betro seg til noen.

Det er godt å få lettet hjertet. Men det gir ingen god følelse hvis den andre ikke ønsker å bli snakket til av deg igjen.

Du lærer dessuten ikke noe. Du blir ikke noe klokere av bare å høre din egen stemme. Meningene dine kjenner du jo.

"Der det kommer mye ut, kommer det lite inn", tenker jeg også. Det gjelder både meg selv og andre.

Hva er grunnen til at vi er så lite flinke til lytte i samtaler og diskusjoner? Det er jo en grunn til at vi har fått to ører og bare én munn.

Kan det være at vi føler vi har tapt hvis vi ikke klarer å overbevise den andre om hva som er rett?

Men la oss snu litt på det. Hvis du klarer å overbevise meg, så er det jo jeg som har lært noe, mens du er "like klok".

På den måten argumenterer forsker Daniel Cohen for at det å tape en diskusjon er å komme bedre ut. (klikkbar lenke) Men det spørs om det er sånn folk flest oppfatter det.

Å snakke og lytte med hjertet

Når du virkelig lytter til noen i stedet for å vente på din tur, viser du interesse og omsorg. Noen kaller det å snakke og lytte med hjertet. Klarer du det, er du en god samtalepartner.

Og hvem ønsker seg ikke en god samtalepartner?

Det er lett å få nye venner for den som er en god lytter. Har du forresten leste innlegget Slik får du nye venner som voksen? Der får du flere tips om hvor og hvordan.

Snakke sammen.jpg

Kan du kunsten å ta ordet?

OK, så er du empatisk og snakker og lytter med hjertet. Men det er jo måte på hvor lenge du orker bare være den som lytter. Før eller siden må det bli din tur også!

I samtaler er det jo ofte slik at vi snakker litt i munnen på hverandre. Det kan være fordi vi blir litt for ivrige, eller fordi vi tror den andre er ferdig (eller ønsker det).

Når flere snakker sammen, kan det bli lenge å vente på tur. Det tenker jeg du også har opplevd.

Hvis du skal vente til siste taler er helt ferdig, vil du antaklig aldri komme til ordet. Taleren kan ha vanskelig for å gi fra seg ordet igjen, eller en annen overtar før deg. Derfor gjelder det å vite akkurat når du kan overta.

Det er faktisk en kunst å vite når du kan overta uten å avbryte. Å ta ordet for tidlig gjør deg ikke spesielt populær. Ingen liker å bli avbrutt.

Når er det rette tidspunktet?

Det er når taleren har kommet til poenget og er i ferd med å avslutte. Da kan du slå til! Det får jo være måte på hvor lenge du skal vente.

Alle må lytte

I noen tilfeller hjelper det ikke uansett hva du gjør. Den andre snakker og snakker. Det er umulig å slippe til. Og hvis du skulle være så heldig å få sagt noen ord, så fortsetter den andre å snakke som om du ikke har sagt noe som helst.

I en god samtale er du derfor avhengig av at begge eller alle parter er gode lyttere. Vi må lytte til hverandre.

Snakke sammen

Jeg kan være en veldig snakkesalig person. Det vet jeg. Jeg kan fint snakke hull i hodet på folk når jeg kommer i gang.

For å unngå at den stakkars lytteren løper sin vei neste gang hun ser meg, forsøker jeg å la den andre også slippe til. Jeg stiller spørsmål og lytter. På den måten prøver jeg å gi det samme som jeg tar.

Jeg setter virkelig pris på når noen viser meg oppriktig interesse og lytter til det jeg har å si.

En sånn lytter og venn vil jeg også være for noen.

Hva tror du er årsaken til at vi ofte er så lite flinke til å lytte til andre?


Om ikke lenge har jeg ferdig et morsomt kurs for deg som ønsker å lære hvordan du kan bruke internett og sosiale medier til å finne de rette vennene og aktivitetene for deg.

Fortell det til Ovanda på e-post hvis du har spørsmål om kurset eller ønsker å melde deg på ventelista. Da får du nærmere beskjed om når kurset er klart. Påmeldingen er ikke bindende.

Synes du dette var et nyttig innlegg som flere bør få glede av? Da blir jeg veldig glad hvis du deler det 🌺

Deleknappene ligger helt nederst på siden sammen med kommentarfeltet. Takk skal du ha!

Følg Fortell det til Ovanda. Når du liker og følger siden, er det større sjanse for at du ser nye poster og artikler.

Du er også velkommen til å melde deg inn i den gratis Facebook-gruppa mi, Ovandas venneklubb for voksne. Der lærer du mer om hvordan du kan bruke internett og sosiale medier til å finne de riktige vennene og aktivitetene for deg - sammen med andre hyggelige mennesker.

Du kan også følge Fortell det til Ovanda på Bloglovin.

Huset som nesten slukte en dame

Huset som nesten slukte en dame

En helg med Fornuften og Samvittigheten

En helg med Fornuften og Samvittigheten