Fortell det til Ovanda

Tiden flyr, ikke sant?

Vi kan ha mange opplevelser og aktiviteter som venter på oss,

Det kan fremdeles være mye å undre seg over,

Det er aldri for sent å begynne med noe nytt,

… selv om vi blir eldre.

Her får du alltid svar hvis du forteller.

Husker du sanglekene?

Husker du sanglekene?

Sanglekene.jpg

Da jeg gikk på barneskolen på 60-tallet, lekte vi ofte forskjellige sangleker i friminuttet. Vi som er oppvokst i forrige århundre - nå følte jeg meg veldig gammel, plutselig! - har nok deltatt i slike sangleker både én og flere ganger. Har du også?

Som regel var det bare jenter som lekte sangleker. Det var på den tiden gutter lekte gutteleker og jenter lekte jenteleker. Det var ikke så ofte vi lekte med hverandre. Heldigvis har kjønnsrollene endret seg mye siden den gang.

Har du forresten lest innlegget Gutten bak busken? (klikk på lenken) Her forteller jeg en historie om hva som kan skje når barn etterligner voksne. Litt morsomt og litt trist.

Når vi lekte hjemme i gården etter skoletid, var lekene litt mer sportslige, som slåball, kanonball, boksen går og sisten. Og da kunne det være både gutter og jenter som deltok.

Sangleker blir vel først og fremst forbundet med barn. Men har du tenkt på at det er sangleker vi synger og agerer etter når vi går rundt juletreet? Et godt eksempel på det er Jeg går meg over sjø og land og Så går vi rundt om en enebærbusk.

Gamle og velkjente sangleker

De fleste sanglekene våre er muntlige overleveringer. Av den grunn vet vi lite om hvor sanglekene kommer fra eller hvor gamle de er. Noen kan være overlevert gjennom flere hundre år.

Bro, bro brille er et eksempel på en slik gammel sanglek. Den er både gammel og velkjent. Vi har vel alle hørt eller lekt Bro, bro brille i en eller annen sammenheng:

Bro, bro brille
Klokka ringer ell’ve
Keiseren står på sitt høyeste slott
så hvit som en mann
så sort som en brann
Fare, fare krigsmann
Døden skal du lide
Den som kommer aller sist
skal i den sorte gry-y-y—te

Selve leken går ut på at to av deltakerne avtaler seg i mellom hvem som skal være hva. Det kan for eksempel være appelsin eller banan, bil eller båt, eller noe annet. De tar hverandre i hendene og danner en portal som de andre deltakerne skal bukke seg under én etter én mens alle synger.

På siste stavelse i gryte faller portalen brått ned og fanger den som står rett under. De to som er portalen hvisker til fangen: – Vil du ha appelsin eller banan? Svaret må også hviskes, for de andre skal ikke høre hva som blir sagt. Det var alltid veldig spennende å se hvem som ble fanget. Er det min tur nå?

Etter å ha avgitt svaret sitt må fangen gå bak og gripe rundt livet til den bakerste personen på den siden som er valgt. Man synger og leker til alle deltakerne er fanget og har valgt side. Da er det tid for drakamp! Den siden som vinner drakampen har også vunnet leken. Så her gjelder det å få så mange som mulig på sitt lag.

Husker du?

Foto: Oddvar Storehagen / Domkirkeodden - Fotografering: 1958-1962

Sangleker for alle

På barneskolen var disse sanglekene noe av det morsomste jeg visste. Det var godt å komme ut i frisk luft og få rørt litt på kroppen, og ikke minst få brukt stemmebåndene. Vi hadde tross alt sittet i ro og vært stille i nesten en hel time.

På den tiden reiste vi oss ikke fra stolen uten å ha fått tillatelse til det. Ei heller snakket vi i timen hvis vi ikke ble spurt om noe eller hadde rakt opp hånda først. Det er nok ganske andre regler på skolene i dag, vil jeg tro.

En av grunnene til at jeg elsket disse sanglekene var at de var sosiale. Så lenge vi fulgte reglene fikk alle være med. Jo flere som deltok, jo morsommere var det. Det var også en fin måte for den sjenerte og tilbakeholdne å få være en av mange.

Sanglekenen har faste skjemaer for både bevegelse og sang, og det var gjerne flere som både sang og rørte på seg samtidig. Da kunne man være aktiv uten at man syntes altfor mye.

Slik jeg opplevde det ga sanglekene rom for lek og utfoldelse innenfor forholdsvis trygge rammer. Men en slem rampunge kunne jo dukke opp hvor som helst, så helt trygg kunne man aldri være. Da var det bra å ha en lærer som spankulerte rundt i skolegården og passet på at alt gikk riktig for seg.

Hva sang og lekte vi?

Alle sanger og sangleker var morsomme, men ekstra spennende var de sangene som hadde noe med kjærester å gjøre. Det var jo ikke fritt for at vi svermet litt for hverandre allerede da. Og gjorde vi ikke det, så var det spennende allikevel. Her fikk vi nemlig en god anledning til å erte hverandre litt! Her er noen eksempler på slike sangleker:

Ta den ring

Ta den ring og la den vandre
Fra den ene til den andre
Ringen er skjult, den sees ei
Nettopp nå er ringen hos deg

Jeg gikk meg ut i den grønne eng
Der gjettet jeg på hvem ringen skulle få
Ser du jeg har fått den
Ser du jeg har fått den
Tra – la – la – la- la- la- la- la – la- la- la

Husker du hvordan denne leken var?

Slå på ring

Slå på ring var en spesielt spennende sanglek hvis det var med en gutt eller jente du like ekstra godt. Eller du kunne velge den du syntes var litt tung i sessen, for her gjaldt det å være rask.

Slå på ring, slå på ring
slå på hvem du vil
slå på kjæresten din om du vil
Den du slår på, slår du så hardt, så hardt, så hardt

I denne leken skal alle utenom én person danne en ring ved å holde hverandre i hendene. Personen utenfor skal gå rundt ringen mens alle synger.

Når man kommer til «den du slår på», slår personen utenfor ringen på ryggen til én av de andre. Disse to skal så løpe hver sin vei. Det er om å gjøre å komme først til den plassen i ringen som nå er ledig.

Foto: Maihaugen - Fotograf: Marius Berge 1885-1979 - Fotografering ca. 1924

Foto: Maihaugen - Fotograf: Marius Berge 1885-1979 - Fotografering ca. 1924

Under den hvite bro

Det hendte vi sang sanger uten at vi lekte en spesiell lek. Når vi satt på huskene kunne vi for eksempel synge denne:

Under den hvite bro
seiler  en  båt  med  to.
Båten  den  gynger  og  Kåre  er  med
sitter  på  Toves  kne

Under  den  svarte  jord
ligger  min  oldemor
Der  har  hun  ligget  i  5000  år
Under  den  svarte  jord
- uten  en  kaffetår

Under  et  epletre
ligger  et  spøkelse
Der  har  det  ligget  i  500  år
uten  et  fenalår

Under  den  hvite  bro
seiler  en  båt  med  to
Båten  den  veltet og  Kåre  han  skrek:
- Tove,  jeg  elsker  deg!
- Elsker  du  meg  som  før?
- Ja,  det  er  klart  jeg  gjør!
Her  skal  vi  bygge  og  her  skal  vi  bo
under  den  hvite  bro
Sanglekene.jpg
Sanglekene.jpg

Lang, lang rekke

Lang, lang rekke var en morsom lek både i skolegårde og når vi gikk på tur. Da ble veien til målet litt morsommere og føltes litt kortere. Det kunne bli lange turer for en med korte bein:

Lang, lang rekke
Berit ut av rekka går
Lang, lang rekke
Kjell ut av rekka går
Lang, lang rekke
Reidun ut av rekka går

Her skal alle deltakerne står på en rekke. Navnet til den som står lengst til høyre blir sunget først, i dette tilfellet Berit. Når Berit har hørt navnet sitt, må hun løpe over til venstre side. Deretter er det Kjell sin tur.

Slik kan det fortsette til man er framme, eller til man ikke orker lenger. Det ble vel helst det siste.

Noe flere sangleker

Her kommer noen sangleker som jeg husker, men som jeg ikke husker hvordan vi lekte. Jeg har heller ikke funnet beskrivelse av leken på nettet, men er sikker på at det er mange som husker disse også:

Ut å søke tjeneste

Det kom ei jente vandrende, vandrende, vandrende
Det kom ei jente vandrende
tra-la-la-la-la-la

Og hva skal du her nede, nede, nede
og hva skal du her nede
tra-la-la-la-la-la

Ut å søke tjeneste, tjeneste, tjeneste
ut å søke tjeneste
tra-la-la-la-la-la

Hvor mye skal du ha for mån’ten, mån’ten mån’ten,
hvor mye skal du ha for mån’ten,
tra-la-la-la-la-la

Ei ku skal jeg ha for mån’ten, mån’ten, mån’ten,
ei ku skal jeg ha for mån’ten
tra-la-la-la-la-la

Å, det er alt for mye, mye, mye
å, det er alt for mye
tra-la-la-la-la-la

Å, fy så stygg og svart du er, svart du er, svart du er
å, fy så stygg og svart du er
tra-la-la-la-la-la

Jeg er lik’så rein som deg, du, deg du, deg du
jeg er lik’så rein som deg, du
tra-la-la-la-la-la

Og tror du no’n vil ha deg, ha deg, ha deg
og tror du no’n vil ha deg
tra-la-la-la-la-la

Jeg tror at Jon vil ha meg, ha meg, ha meg
jeg tror at Jon vil ha meg
tra-la-la-la-la-la

På livets landevei

Du Anders vil du ride på livets landevei
med Mona Cecilie på din side
svar «ja» eller «nei»

Svaralternativ 1:
Ja, jeg vil gjerne ride
på livets landevei
med Mona Cecile på min side
for hun elsker/liker jeg

Svaralternativ 2:
Nei, jeg vil ikke ride
på livets landevei
med Mona Cecilie på min side
for hun hater jeg
Sanglekene.jpg

Jeg har også tatt med en sanglek som både moren min og jeg husker, men som jeg ikke kan finne noe sted. Jeg vet ikke hva den heter, men den minner litt om Ut å søke tjeneste. Tror teksten var slik:

Kristin, vil du med ham gå, med ham gå, med ham gå
Kristin, vil du med ham gå
Opp og ned på loftet

Svaralternativ 1:
Jeg vil gjerne med ham gå, med ham gå, med ham gå
Jeg vil gjerne med ham gå
Opp og ned på loftet

Svaralternativ 2:
Jeg vil ikke med ham gå, med ham gå, med ham gå
Jeg vil ikke med ham gå
Opp og ned på loftet

Slik jeg husker denne leken, så står alle jentene i en rekke ved siden av hverandre mens én jente står midt i mot.

Det er hun som synger sangen, samtidig som hun tar et skritt mot en av de andre jentene i rekken og spør henne. Denne jenta tar ett skritt fram og synger svaret sitt.

Hvis det er et positivt svar, mener jeg de danser eller går rundt arm-i-arm til de bytter plass og leken gjentar seg.

Husker du en slik sanglek og hva den eventuelt heter?

Lærerike sangleker

Det var både morsomt og lærerikt å leke disse lekene. Vi lærte alle tekstene utenat. Vi sang og telte samtidig som vi hoppet og spratt etter et bestemt mønster, noe som var bra for koorineringsevnen.

Og vi lærte oss å samarbeide og forhandle. Flertallets ord var lov, og det var bare å bøye seg for overmakten hvis man ville være med å leke. Dessuten, den som var med på leken, måtte tåle steken.

Jeg husker disse sanglekene med stor glede, og det var veldig morsomt å tenke tilbake på sang og lek i skolegården mens jeg skrev. Håper du også fikk et hyggelig gjensyn med disse gamle sanglekene. Kanskje dukket det opp andre barndomsminner også?

Hvilken sanglek var din favoritt som barn?

Husker du noen andre sangleker enn de jeg har nevnt?

Da jeg jobbet med dette innlegget, kom jeg også over en artig side på nettet: Barnesanger vi stusser over som voksne. Hva gjorde Magda i senga til pappa? Er det riktig å slå kjæresten sin så hardt man vil? Det er rart hvordan synet på ord og tekst har forandret seg med årene.

Flere innlegg i kategorien Husker du …? finner du her.

Takk for at du liker og deler! 🌺


Følg meg gjerne på Facebook og Instagram også, hvis du ikke allerede gjør det.


Det er en rar far på Wikipedia

Det er en rar far på Wikipedia

Hva er alder?

Hva er alder?