Fortell det til Ovanda

Tiden flyr, ikke sant?

Vi kan ha mange opplevelser og aktiviteter som venter på oss,

Det kan fremdeles være mye å undre seg over,

Det er aldri for sent å begynne med noe nytt,

… selv om vi blir eldre.

Her får du alltid svar hvis du forteller.

Nei, du må ikke trene

Nei, du må ikke trene

Om meg - Voksenliv - Humoristen - Aktiviteter - Snakke litt - Tilbakeblikk

Hva kommer det av at så mange tror at de må trene?

Hvis du trener og liker det, er det supert! Hvis du ikke liker eller kan trene, la det være. Uten å ha dårlig samvittighet.

Men du trenger ikke sitte på rumpa av den grunn.

Liker du å trene?

“Det er så viktig å trene”

Da jeg fremdeles trente på treningssenter, var jeg superglad for alle "støttemedlemmene". De som gjerne begynte å trene etter nyttår eller sommerferien. Og som planla å trene 4-5 ganger i uka.

Av en eller annen grunn hadde de bestemt seg for å begynne å trene. For trening er bra. Du blir slank og sunn av det. Det leser vi overalt hvor det finnes informasjon om trening.

Føler du at det er et treningspress i samfunnet?

Men nå viser nyere forskning at det som gjør at du går ned i vekt, er færre kalorier.

Lesetips: Uetisk å si at trening hjelper deg å gå ned i vekt

Ikke trene.jpg

“Vi sitter for mye stille.” “Jo mer du sitter i ro, jo fortere dør du.” Dette er også utsagn vi hører og leser.

I tillegg kommer alle lovnadene om at du får drømmekroppen hvis du trener slik og spiser sånn. Bare du er iherdig nok kan du få både sixpack og sprettrumpe.

Det er klart du begynner å trene.

Les også: Tyter du også ut på midten?

Det passer ikke for alle å trene

Men det er utrolig vanskelig å trene flere ganger hver uke hvis du ikke liker det. Og det er faktisk ikke alle som liker å trene.

Det er heller ikke alle som har muligheten. Det kan være av helsemessige eller andre årsaker, som mangel på tid.

Jeg har lenge hatt lyst til å trene. Ikke regelmessig, fri og bevare meg, nei, jeg ønsker innerst inne å trene én gang for alle. Ferdig med det.
— Ingrid Bjørnov

For den som er vant til å trene, kan det med alderen bli vanskelig å opprettholde samme intensitet som i yngre år. Da kan det være aktuelt å bytte ut treningen med litt lettere mosjon. Det er ikke noe negativt i det.

Ikke trene.jpg

Du sier ikke til en sliten, dobbeltarbeidene småbarnsmor at hun bør begynne å trene. Det er dårlig gjort i så fall. Hun får jo ikke anledning til å sette seg en gang!

Hva er “å trene”?

Å trene kan være så mangt. Det finnes sikkert en treningsform som passer for alle. Jeg elsker styrketrening og liker yoga. Det har jeg holdt med i mange år.

Jeg liker det ikke like mye hver gang jeg skal til pers. Men nok til at jeg klarer å holde det gående flere ganger hver uke. Og så har jeg ulike ting som motiverer meg, slik at jeg fortsetter å trene.

Les også: Si ja til yoga

Jeg kan godt ta en time med spinning eller zumba også. Det kan være morsomt med litt fart innomellom. Men jeg liker det ikke så godt.

Å hoppe rundt i en sal full av damer, mens en liten spretten jentunge skriker til meg, dét liker jeg i hverfall ikke!

Jeg har forsøkt flere ganger. De fleste gangene led jeg meg gjennom. To ganger har jeg gått midt i timen. Jeg er ikke skapt for fart, rett og slett. Det har jeg innsett for lenge siden.

Har du opplevd noe lignende?

Noen betaler for å ikke trene

Den eneste grunnen til at jeg var glad for støttemedlemmene, var at de holdt medlemsprisen nede. De fleste betalte jo for 6 måneder eller ett år. Så det var ikke motivasjonen det kom an på. Ikke i utgangspunktet, i alle fall.

Ikke trene.jpg

Men borte ble de, nesten hver eneste en. Til slutt var det bare de samme traverne igjen. Endelig var det slutt på køer og ventetid. Endelig fikk vi litt armslag.

Noen av støttemedlemmene kunne nok lært å like å trene hvis de hadde hatt litt mer tålmodighet. Men enten gikk de for hardt ut i starten, eller så varte ikke motivasjon lenge nok.

En annen grunn kan være at de rett og slett ikke hadde lyst til å trene på treningssenter.

Derfor bør du kjenne etter hvordan du har lyst til å trene eller røre på deg. I stedet for å gjøre som alle andre.

Ikke trening, men aktivitet

Vi mennesker er forskjellige. Vi liker ikke de samme tingene. Vi har heller ikke de samme fysiske forutsetningene. Da er det urimelig å forvente at alle skal gjøre det samme.

Derfor skal du ikke ha dårlig samvittighet eller føle deg mislykket fordi du ikke trener.

Men du behøver ikke sitte stille heller. Kroppen er skapt for bevegelse, ikke stillesitting.

Jeg tror vi kan være enige om at aktivitet er bra for alle. Derfor er det så flott at det finnes mange andre måter å holde seg i aktivitet på enn å trene.

Ikke trene.jpg

Les også: 10 måter å bli mer aktiv uten trening

Det er den daglige mosjonen eller aktiviteten som er viktig. Ikke nødvendigvis hard og intensiv trening. Flere undersøkelser viser det.

Trene eller være aktiv

Hvis du ønsker å begynne å trene, finn noe du liker. Ikke vær opptatt av hva andre gjør. Da er det større sjanse for at du klarer å holde treningen ved like. Det er jo en forutsetning hvis det skal gi effekt.

Hvis du ikke liker å trene, la det være! Men finn en aktivitet eller flere som holder deg i vigør. Noe du liker så godt at du fortsetter med det. Ingen lykkes med noe de misliker.

Uansett om du velger å trene eller være aktivt på andre måter. Du har lov til å tilpasse det etter din egen form, alder og lyst. Og alt er bedre enn ingenting.

Personlig mosjonerer jeg ikke for å bli yngre, men for å bli eldre.
— Karsten Isachsen

Hvordan liker du å holde deg i form?


Nyttige lenker:

Takk for at du liker og deler! 🌺

Å få bedre tid er ingen kunst

Å få bedre tid er ingen kunst

Den andre kvinnen hjemme hos meg

Den andre kvinnen hjemme hos meg