Fortell det til Ovanda

Tiden flyr, ikke sant?

Vi kan ha mange opplevelser og aktiviteter som venter på oss,

Det kan fremdeles være mye å undre seg over,

Det er aldri for sent å begynne med noe nytt,

… selv om vi blir eldre.

Her får du alltid svar hvis du forteller.

Å flytte fra hus til leilighet kan gi deg mer fritid

Å flytte fra hus til leilighet kan gi deg mer fritid

Hus leilighet.jpg

Om meg - Voksenliv - Humoristen - Aktiviteter - Snakke litt - Tilbakeblikk - Husker du …?

Bor du i hus og ønsker deg mer fritid? Synes du det tar for mye tid å klippe gress og måke snø?

Da kan svaret være å flytte fra hus til leilighet.

Kanskje du ikke har det samme overskuddet lenger. Eller kanskje du ønsker å bruke tiden på noe annet enn hagearbeid og snømåking, vedlikehold og oppussing.

Dette er jo helt klart viktige oppgaver når du bor i hus, men at det tar mye tid er det ingen tvil om. Det vet alle som har hatt hus eller hytte.

Noen har også begge deler. Da får du kanskje ikke tid til å bruke hytta fordi det er så mye å gjøre med huset.

Eller du sitter på hytta og har dårlig samvittighet for det som skulle vært gjort hjemme.

"Damned if you do, damned if you don't".

Les også: Huset som nesten slukte en dame - Sånn kan det føles når huset vokser deg over hodet.

Vil du bruke livet ditt på noe annet enn hus?

Menneskets levealder fortsetter å stige, står det i Folkehelserapporten fra 2014. Gjennomsnittlig levealder i Norge har steget jevnt siden 1846, men ingen av oss kommer til å leve evig.

Når du oppdager at du ikke har et hav av tid igjen, ønsker du kanskje å få noe mer ut av livet. Du blir litt mer selektiv på hva du bruker tiden til.

Det kan være uansett om du fremdeles er i jobb eller har blitt pensjonist.

Flytte fra hus.jpg

Det er ikke nødvendigvis snakk om at du ikke orker eller gidder oppgavene et hus fører med seg. Vi blir jo ikke latere med årene! Det er ikke det det er snakk om.

Når du har bodd i hus i mange år, er det nok fordi du liker den boformen. Og du trives med de oppgavene og ansvaret det fører med seg.

Det er heller ikke bare-bare å flytte fra et hus du har hatt i mange år. Det handler både om minner og røtter. Barna har kanskje vokst opp der osv.

Flytte fra hus.jpg

Ønsker du å bruke fritiden på noe annet enn hus?

For noen kan det være snakk om endret livssituasjon. Det er ikke greit å plutselig få eneansvaret for et hus hvis du har vært vant til å dele det med noen, for eksempel.

Det behøver ikke være for å unngå oppgaver og ansvar at du vil flytte fra hus til leilighet.

Det kan handle om at du ønsker å bruke tiden til noe annet. Noe som kan gi deg nytt innhold i livet.

Sånn var det i alle fall for meg. Etter at jeg flyttet fra hus til leilighet er jeg blitt mer bevisst på å fylle fritiden min med opplevelser og aktiviteter.

Tidligere hadde jeg ikke annet overskudd igjen enn å sitte foran TV og fikle med mobilen.

Hva tenker du? Ønsker du å frigjøre tid til andre ting enn hus?

Les også: Du kan leve lenge uten å bli gammel

Flytte fra hus.jpg

Livskvalitet er nøkkelordet

Hva er livskvalitet for deg?

Det er det bare du som vet. Og da skal du fylle livet ditt med det, helt uavhengig av hva andre gjør. Det som er rett for deg, er rett for deg.

Det betyr også at hvis du foretrekker å bo i huset ditt, så gjør du det. Selv om venner og andre flytter fra hus til leilighet.

Det jeg er opptatt av er at vi skal ha et litt mer bevisst forhold til livet og hva vi fyller det med. Jo eldre vi blir, jo fortere går tiden.

Vi vet ikke hvor lenge vi lever. Og vi vet ikke hvor lenge vi har helse til å gjøre de tingene vi har lyst til eller drømmer om.

Derfor kan det være lurt å flytte fra hus til leilighet. Fordi du får bedre tid.

Les også: Å få bedre tid er ingen kunst

Flytte fra hus.jpg

Er det noe du ønsker å gjøre eller steder du ønsker å reise til? Da bør du gjøre det snart.

Jeg mener ikke at du ikke skal planlegge fremover i tid. Det beste som finnes er å ha noe å glede seg til. En spennende reise eller noe annet du har planlagt. Men ikke utsett det for lenge. Det kan plutselig være for sent.

I mitt tilfelle ga det meg helt klart bedre livskvalitet å flytte fra hus til leilighet. Jeg har ikke angret et sekund! Flytteprosessen var helt grusom, men det var absolutt verdt det.

Nå har jeg en ny og lettstelt leilighet som er akkurat passe stor. Jeg har fått mye mer fritid. Og jeg har ikke lenger dårlig samvittighet for alt som burde vært gjort.

Vel, det siste er kanskje ikke helt sant, for jeg er ikke den mest iherdige husmora. Men nå er oppgavene overkommelige når jeg først setter i gang.

En snørik morgen i vinter kjente jeg ekstra godt på en økt livskvalitet. Jeg satt på bussen og så den nye eieren av huset mitt som i snødrevet forsøkte å grave fram bilen sin!

En dag blir det kanskje hans tur til å flytte fra hus til leilighet.

Les også: Å få bedre tid er ingen kunst

Flytte fra hus.jpg

Nyttige tips når du skal flytte fra hus til leilighet

Jeg vil ikke påstå at jeg er noen ekspert. Jeg har jo gjort denne øvelsen bare én gang.

Flytte fra hus.jpg

Men det er noen punkter jeg mener er spesielt viktige når du skal flytte fra hus til leilighet:

 1. Hvis du vet at du kommer til å flytte fra hus til leilighet, gjør det mens du fremdeles orker. Å flytte er slitsomt både mentalt og fysisk.

 2. Begynn kasteprosessen så fort som mulig. Jo lenger tid du har bodd et sted, jo flere unyttige ting har hopet seg opp. Har du kjeller og/eller loft, er det lurt å begynne der.

 3. Når du er ferdig med å kaste, kast mer. Eller gi det bort. Og ta gjerne prosessen en gang til. Det er selvfølgelig avhengig av den nye leilighetens størrelse, men du får ikke med deg alt.

  Det tar tid å downsize. Det vil si å redusere antall eiendeler så mye at det får plass i en leilighet og en liten kjellerbod.

 4. Å kaste er vanskelig for mange. Er det det for deg også, så kjøp en bok med "kasteråd". Det er en trend for tiden å kaste unyttige ting og organisere hjemmet på en ny og bedre måte. Det finnes derfor mange slike selvhjelpsbøker på markedet.

  Jeg leste boka til Marie Kondo, Magisk opprydning. Artig bok om rydding på japansk, men litt for ekstrem for meg. Du kan også finne mange tips og råd på internett. Eller ta med deg moren din, det gjorde jeg. Da skal jeg si det ble kastet! 😄

  Det er ikke alle som har foreldre som bistå i kasteprosessen. Kanskje du i stedet har barn eller gode venner som kan hjelpe deg?

  Det er lettere å bestemme seg når du har noen å rådføre seg med. Pass bare på at det ikke er en person som også har problemer med å kvitte seg med ting.

 5. Ta mål av den nye leiligheten og kjellerboden. Sjekk hva du får av skapplass. Du får antakelig ikke plass til alle klærne eller møblene dine. Å bestemme hva som skal med og hva du må kvitte seg med, kan ta litt tid.

 6. Begynn også pakkeprosessen så fort du kan. Du kan sette bort på lager alt du ikke trenger før etter flyttingen. Selv brukte jeg Lagerboks, men det finnes flere andre slike tjenester på markedet.

Vil du ikke flytte fra hus til leilighet?

Her er også et lite råd hvis du ikke har tenkt å flytte fra huset ditt:

Rydd og kast allikevel. Det er bedre at du rydder ditt eget rot enn at barn eller barnebarn må gjøre det. Dessuten vil et ryddig hus også gi deg bedre tid.

Uansett hva du velger, bruk fritiden din til det du trives med.

Les også: Slik kan du få nye venner som voksen

Flytte fra hus.jpg

Har du erfaring med å flytte fra hus til leilighet? Del gjerne dine tips. Hva får du tid til nå som du ikke fikk tid til før?

Har du planer om å flytte fra hus til leilighet? Ta gjerne kontakt hvis du har spørsmål eller trenger flere gode råd.


Nyttige lenker:

Takk for at du liker og deler! 🌺

Husker du glansbildene?

Husker du glansbildene?

Hva skal vi med valentinsdagen?

Hva skal vi med valentinsdagen?